Anthropoid. Operace, která vešla do novodobých českých dějin. A nejen našich. Atentát na Heydricha zorganizovaný domácím odbojem v Londýně, se stal jako jedna z mála hrdinných akcí českého národa, vcelku právem námětem knih, her či filmů. U nás jsou nejznámější Sequensův Atentát z roku 1964 a televizní minisérie Operace Silver A Jiřího Stracha z roku 2007. Teď se k tématu dostali i Američané a Britové, jmenovitě režisér Sean Ellis, který svůj projekt Anthropoid představil už v červenci na karlovarském festivalu. V uplynulých týdnech štáb natáčel v různých lokacích v Čechách, včetně barrandovských studií, kde prý Američany zaskočila vedra. Byla tu postavena dekorace interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje, jež má rozměry 15x35x14 metrů, vznikala osm týdnů a na její stavbě se podílelo 40 lidí. Tuto sobotu pak tým natáčel exteriérové scény před kostelem Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, místě, kde nebezpečná pouť statečných mužů tragicky skončila.

Jamie Dornan (vlevo) a Cilian Murphy při natáčení scén v Resslově ulici v Praze.

Jamie Dornan (vlevo) a Cilian Murphy při natáčení scén v Resslově ulici v Praze. Foto: LD Entertainment

„Poprvé jsem se začal o příběh operace Anthropoid zajímat v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl," říká Sean Ellis a dodává: „Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili." Do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka obsadil Ellis nastupující hvězdičku známou z adaptace erotické novely Padesát odstínů šedi Jamieho Dornana a zkušeného britského herce Ciliana Murphyho. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou hraje Aňa Geislerová, partnerkou Jamieho Dornana je Charlotte Le Bon, známá z filmu Láska na kari. Mezi dalšími domácími herci jsou i Alena Mihulová, Jan Budař nebo Ondřej Malý.

„Pro nás, české koproducenty, je významné, že máme možnost se podílet na látce, tak výrazně spojené s našimi dějinami, ale uchopené s možností uměleckého přesahu, který přináší tvůrčí potenciál celého týmu pod vedením režiséra Seana Ellise," říká David Ondříček, jehož společnost Lucky Man se na filmu podílí, mj. pomáhá vybírat lokace a české herce.

Film Anthropoid vzniká ve společnosti LD Entertainment Mickeyho Liddella a Peta Shilaimona, v jejichž produkci vznikly také mrazivé drama Mezi vlky (The Grey, 2011) s Liamem Neesonem, film In Secret (2013), The Collection (2012) a Where the Devil Hides (2014).