Čím je pro vás film noir?

Jedním z nejkrásnějších žánrů na světě. Baví mě na něm ta temnota a síla. Všechny filmy, které se do něj počítají, mají nenapodobitelné kouzlo, jaké v jiných snímcích člověk nenajde.

Zažíváte sem tam ve své tvorbě něco hodně „noir"?

Nepochybně. Teď právě s přípravami svého filmu podle knihy Jerzyho Kosińského. Dělejte film s titulem Nabarvené ptáče černobíle – což chci. Někteří se na mě dívají jako na pošetilce. Prostě noir situace. Navíc stále dávám obtížně dohromady finance.

Mimochodem, máte nějaký svůj oblíbený noir film? Na co byste diváky na Kokořín případně pozval?

To je jako vybírat mezi deseti úžasnými koňmi toho jediného pravého. Všechny tyhle filmy jsou skvělé a všechny mám rád. Hodně se mi líbí Zabijáci a samozřejmě tituly s Humphreym Bogartem, to byla herecká persona! I když nejvíc mě fascinuje ve filmu Poklad na Sierra Madre – ten na Kokoříně ovšem neběží, patří žánrově jinam.

V rámci kokořínské přehlídky běží také váš film Mazaný Filip, který přijedete osobně uvést. Je to parodie na detektivky s Philem Marlowem, kterého ztělesnil tak skvostně právě Humphrey Bogart. Proč by se na ni měli podle vás diváci přijít znovu podívat?

Protože v posledních dvaceti letech nevznikla v české kinematografii snad jiná pořádná parodie. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, žádná kloudná mě nenapadá. A přitom je to škoda, domácí diváci je myslím umí ocenit. Navíc do Mazaného Filipa jsem ukryl celkem 87 odkazů na různé filmy, diváci mají během celé projekce co hádat.

Mezi námi, jaký máte po letech vztah k Mazanému Filipovi, kterého tak působivě sehrál Tomáš Hanák?

Pořád stejný. Vždycky si řeknu, že se podívám cvičně jen na začátek filmu, a pak zůstanu do konce.

A pláčete černé slzy?

No, nad chybami, které jsem tam udělal…