Status zahajovacího filmu znamená v případě významných festivalů a jejich sekcí výrazné zvýšení prestiže. A to jak pro daný snímek, tak pro jejich tvůrce. Já, Olga Hepnarová je pro oba režiséry celovečerním debutem, s nímž sklízí úspěch i díky odvaze vtisknout mu výrazný autorský rukopis a styl.

„Určitě nás to teší. Je to prestižní záležitost. Opening celé sekce Panorama v den zahájení festivalu," říka Petr Kazda a Tomáš Weinreb dodává: "Po těch letech co na filmu pracujeme je to pro nás zadostiučinění. Hodně lidí nevěřilo, že snímek dokončíme a patřičně ve světové premiéře uvedeme. Máme pozvánky z dalších festivalů po celém světě. Zároveň nás naši francouzští partneři přesvědčili, abychom zároveň již prezentovali i náš nový film, který píšeme."

Film bude také promítán na EFM (Evropský filmový trh) při festivalu Berlinale pro zahraniční média, distributory a agenty.

Zdroj: Youtube

"Netuším, jestli jiný český film dostal v uplynulých dvaceti letech možnost velký festival nebo jeho sekci zahájit," říká producent Vojtěch Frič. „O filmu se najednou více mluví, je na festivalu více vidět a svůj význam to pak může mít i pro jeho cestu do zahraniční distribuce, našemu francouzskému agentovi už se ozývají poměrně velcí světoví hráči v oblasti distribuce, uvidíme." vidí Frič i praktický důsledek.

Snímek Já, Olga Hepnarová uvede v Berlíně i představitelka hlavní role, polská herečka Michalina Olszańská. Její ztvárnění Olgy Hepnarové ukazuje první oficiální upoutávka na film.

Světovou premiéru si snímek Já, Olga Hepnarová odbude v Berlíně, uveden bude na několika dalších festivalech, počítá se s jeho uvedením v kinech ve Francii, Polsku a na Slovensku o další distribuci probíhají jednání. Rozkročení filmu do zahraničí ukazuje jednu zajímavou skutečnost. Film o Olze Hepnarové je ve světě vnímán jinak, než u nás. Zatímco v Česku diváci čekají film o masové vražedkyni, za hranicemi vidí univerzální příběh mladé dívky stojící mimo společnost, její intimní portrét a odvážné zpracování.

„Fakt, že jde o skutečný příběh masové vražedkyně, v zahraničí často úplně pomíjejí. Soustředí se na silný osobní příběh s hrůzným vyústěním a na hlavní kontroverzní postavu samotnou. Toto nás provází celou realizaci: zcela odlišný přístup k látce u nás a v zahraničí" popisuje Frič.

O FILMU
Film Já, Olga Hepnarová je příběhem dívky, která ve svých dvaadvaceti letech nákladním vozem úmyslně najela v centru Prahy do lidí na tramvajovém ostrůvku a osm jich zde usmrtila. Ke svému činu se hrdě hlásila, odmítla ho litovat, považovala ho za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. V roce 1975 byla oběšena a stala se tak poslední popravenou ženou u nás.

Těžké téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Jde o vůbec první pokus přenést příběh Olgy Hepnarové a jejího strašného činu do filmu.

Film podle tvůrců nemá být a není obhajobou Olgy Hepnarové.