Jiří Bednář se narodil 11. listopadu 1941 v Praze. Absolvoval herectví na DAMU a od roku 1962 vystřídal angažmá v někdejším Divadle S. K. Neumanna v Libni, v Rokoku a v Divadle Ateliér, kde byl v 70. letech hercem, dramaturgem a režisérem. Od roku 1977 působil v Československé televizi především jako dramaturg her pro děti a mládež. Svou nejznámější filmovou roli vytvořil už v roce 1968, kdy si zahrál v Polákově dramatu Nebeští jezdci. Ztvárnil tu hlavní roli kapitána bojového letounu za druhé světové války v bitvě o Anglii.

Své hry inscenoval například v Divadle Na zábradlí (Muž, který přišel do jiného stavu, v Rokoku či v ostravském Divadle Petra Bezruče. Na filmovém plátně se stal vyhledávaným představitelem mladíků s potřebnou lyrikou a humorem. Výrazné postavy mladých mužů vytvořil například v Čechově okupačním dramatu Sedm havranů a v Polákově snímku o československých stíhačích britské RAF Nebeští jezdci.

Opustil herectví a věnoval se televizi

Herectví však později zcela zanechal a soustředil se výhradně na práci televizního dramaturga a scenáristy (Cawdor a Fera z poloviny 80. let podle Jeffersovy poémy, po roce 2000 snímky Samota, Černý slzy, Smrt pedofila). Jeho herecká filmografie čítá na filmovém portálu na pětatřicet rolí, je podepsán i u tuctu scénářů televizních her a seriálů.

Jiří Bednář se věnoval i pedagogické práci. V letech 1982-1988 externě vyučoval na FAMU předmět Dramaturgie pro děti a mládež, od roku 1996 vyučoval na Vyšší odborné filmové škole v Písku dramaturgii.