Hraje se velký zápas v Bundeslize: Dortmund vs. Hertha. Souboj na majestátním stadionu, kam chodí nejvíc lidí v celé Evropě, si užívají i kluci z ostravské Základní školy Klegova. Za odměnu.

Julen Lopetegui
Plzeň ustál, Barcu už ne. Lopetegui v Realu končí, přichází Solari

Vyhráli totiž 21. ročník McDonald's Cupu, triumfovali na konci května na Svátku fotbalu v Ústí nad Labem. Turnaj je měřením škol, kde se potkávají hráči ze čtvrtých a pátých tříd.

Lepší než Arsenal

Zájezd na atraktivní zápas je hlavní cenou pro vítěze. V minulém roce byli například borci z královéhradecké ZŠ Sever v Turíně na duelu Juvetusu a potkali se i s Pavlem Nedvědem. „Pro kluky je to zlatý hřeb,“ potvrdil Michal Kovář, jeden z trenérů letošních vítězů, sám bývalý prvoligový fotbalista. „Byl jsem na Arsenalu, ale tohle bylo ještě lepší,“ pochvaloval si jeden z jeho svěřenců.

Zápas měl opravdu náboj. Borusssia soupeře drtila, jenže dostala se jen do jednogólového vedení. Berlínští se zvedli, ve druhé půli i Daridovou zásluhou, a nakonec v nastavení vyrovnali z penalty na 2:2. „Hlavní moment? Jeden týpek z Dortmundu šel za stavu 2:1 sám na bránu, ale nedal. To zápas rozhodlo,“ komentovali mladíci průběh souboje.

Většina z nich fandila domácím. Čekali, že rozjedou brankostroj. „Je tam Marco Reus, můj nejoblíbenější hráč,“ říkal jeden z vítězů McDonald's Cupu. Ale co Darida? „No, trošku jsme začali fandit Hertě po poločasu,“ usmívali se kluci. „Byly to nervy, krásný zápas. Líbil se nám hlavně kotel fanoušků Borussie,“ vykládali.

Jan Moravec (vpravo) toho v lize zažil už hodně. A pamatuje si i na další podobné výpadky, jaký se stal v sobotu Karviné.
Karvinský Moravec k závěru s Olomoucí: Bohužel už jsem podobný zažil

Jasně, slavná Süd Tribune pojme 34 tisíc stojících příznivců Borussie. A ti umí rozpoutat doslova peklo. „Bylo to super, hlavně atmosféra,“ shodli se chlapci, kteří sní o velké kariéře. „Bojím se letadla, ale až budu hrát ve velkém klubu, nebude mi to vadit,“ vyprávěl jeden z nich.

Tak hodně štěstí! Nové hvězdy český fotbal rozhodně potřebuje.

Byl moc fajnPotkali se po zápase. V něm Vladimír Darida, záložník Herty, nastoupil na druhý poločas a přispěl k remíze berlínského týmu na hřišti Dortmundu 2:2. Hrál velmi dobře, ocenili to i mladí fotbalisté z ostravské ZŠ Klegova, vítězové 21. ročníku McDonald's Cupu, kteří zápas sledovali.

„Fandili jsme Borussii. Ale když přišel, tak i jemu,“ říkali kluci. Po utkání si s českým reprezentantem popovídali, vyfotili se… „Vzory jsou velmi důležité proto, aby měli před sebou nějaký cíl,“ řekl Radek Halamíček, trenér týmu. „Darida hraje v jedné z nejlepších lig světa, navíc při rozhovoru byl strašně fajn. Hrou, ale i vystupováním je to správný vzor,“ ocenil kouč.

Jsi lepší než Ronaldo? Porovnej se s hvězdami.
Unikátní srovnání: Lafata a fotbalisté z kraje se poměřili se světovými hvězdami