„Díky tomu losu mohla nastat situace, že bychom měli i po pátém kole v tabulce nulu, bohužel se černý scénář naplnil,“ připustil trenér karvinských fotbalistů Roman Nádvorník po nedělní porážce s Plzní 0:1. Ovšem není porážka jako porážka.

„My samozřejmě jdeme do každého zápasu s tím, že chceme bodovat. Mrzet nás může hlavně utkání proti Mladé Boleslavi (3:4), kdy jsme měli jednoznačně bodovat. Dostali jsme čtyři hloupé góly, které nás stály body, ale jinak jsme v tom utkání byli lepší ve všech ukazatelích,“ upozornil na nedávný domácí souboj se Středočechy, kteří o víkendu roznesli nováčka z Opavy tenisově 6:1.

Karviná přes veškerou snahu aspoň na bod nedosáhla, i když si ho zasloužila.Zdroj: Ivo Dudek

Což jsou zrovna potenciální body, díky kterým by se Karviné na spodku tabulky lépe dýchalo. To už je teď ale jedno a Karviná se musí soustředit na sérii dalších pěti zápasů, ve které se naopak dá bodovat úplně s každým. „Ano, teď přichází úplně nová série zápasů, kdy se prostě musí uabrat. Tady by nás už neomlouvalo v případě nezdaru nic,“ uvědomuje si Nádvorník. „Do reprezentační přestávky máme Opavu a Slovácko, musíme se chytit a dostat se zase zpět do hry,“ vyhlašuje jasný plán.

Plzeňské povzbuzení

Opřít by se Karvinští mohli o sympatický výkon proti Plzni. I když i zde nebyl začátek ideální a viktoriáni šli brzy do vedení. „Vstoupili jsme do zápasu špatně, zaspali jsme u rohu, ale jinak musím mužstvo pochválit. Odehrálo utkání s velkým nasazením, disciplinovaně směrem dozadu a vytvořilo si šance,“ rekapituloval karvinský kouč.

Část ulice K. Śliwky v centru Karviné bude zprovozněná, zatím ale jen provizorně.
Nové uzavírky i nově opravené cesty v centru Karviné

Jeho protějšek Pavel Vrba rozdělil zápas na dvě části. „V první půli jsme ještě hráli solidně. Šli jsme do vedení, měli penaltu, Petržela mohl přidat další gól,“ vypočítával Vrba. „Ve druhé půli jsme se ale přizpůsobili hře Karviné. Ta to zjednodušila a díky důrazu a nákopům nás odstavila od míče. Vyklidili jsme střed hřiště, v osobních soubojích byli horší a nesbírali jsme odražené míče. A když už jsme je získali, nedokázali jsme z toho vyjet,“ ohlížel se někdejší kouč reprezentace za utkáním.

Přesto si jeho tým připsal čtvrté vítězství 1:0 v řadě, což je svým způsobem unikát. „Asi to není ideální, ale naše defenziva pracuje lépe než na jaře. Nicméně je jasné, že na tým musíme mít větší nároky. Jsme Plzeň,“ připustil.

Kruhový objezd v bohumínské Bezručově ulici.
Nový rondel slouží motoristům

Tím spíš, že Karviná se soupeři ve druhé půli herně vyrovnala a dokázala českého mistra ohrozit. Hrála odvážně a opravdu dobře. „Přiznám se, že po mé neproměněné penaltě mi docela zatrnulo, když měli domácí ty šance,“ poznamenal třeba plzeňský střelec Michael Krmenčík. „I když góly jsme spíš mohli dát, než dostat,“ vybavil si plzeňské možnosti.

Ale neměl tak úplně pravdu, protože gólovky si skutečně vypracovala i Karviná. Aktivní Tusjak odehrál výtečný zápas na pravé straně, podobně jako Lingr se Smržem či Moravcem. Neutuchající bojovností překypoval jako obvykle kapitán Janečka a díky Berkovcovi v bráně a jeho penaltovému zákroku se zase domácí odrazili k výtečnému hernímu představení. Šance Tusjaka, Budínského a hlavně Smrže volaly po gólu.

Z ligového utkání Karviná - Plzeň.Zdroj: Josef Pintér

„Asi nám chybělo štěstíčko, hlavně při té obrovské šanci Vojty Smrže, tohle musí dávat. Ale jinak mohu být s výkony všech hráčů spokojen. Právě i hráči širšího kádru jako Lingr nebo Smrž si řekli o další šanci. Na tréninku tvrdě makají, nepolevovali, tak si tu šanci vybojovali,“ uznal Nádvorník.

Panák stoperem

Karvinští se odhodlali vedle Marka Janečky postavit na pozici stopera jinak ofenzivně laděného Filipa Panáka. „Všichni víme, jaká je dnes situace se stopery. Pavel Dreksa je zraněný, Jirku Pirocha z Plzně jsme nemohli postavit. Druhý stoper Janečka je v podstatě záložník, takže jsme měli trochu problém," přibližoval Nádvorník.

Karviná přes veškerou snahu aspoň na bod nedosáhla, i když si ho zasloužila.Zdroj: Ivo Dudek

„Ale podle tréninků i podle fyzických dispozic jsme nakonec ukázali na Filipa, který umí i dobře skákat, což jsme pro souboje s Krmenčíkem potřebovali. Byl to trošku risk, protože tuhle pozici zkoušel jen loni v přípravě, ale podle mě to zvládl,“ pochválil Nádvorník Panáka, i když mladý karvinský hráč u prvního gólu neuhlídal právě Krmenčíka.

Jinak si ale defenziva Karviné počínala proti účastníkovi Ligy mistrů svědomitě. „Já myslím, že se nám to povedlo a rozhodně by to pro kluky měl být impulz do dalšího pokračování. Chuť nám to určitě nesebere. Bezprostředně po zápase cítíme zklamání, ale všichni víme, že jsme odehráli slušný zápas proti vysokému favoritovi. Když se budeme držet kombinačního fotbalu, jsme schopni hrát i proti silným mančaftům. Jen je potřeba se vyvarovat těch triviálních chyb jako v prvních čtyřech kolech. Proti Plzni jsme až na jedno propadnutí vše zvládli a to by nás určitě mělo povzbudit,“ míní Nádvorník.

Nezbývá než souhlasit.

Ilustrační foto
U Karvinského moře zachraňovali tonoucího muže