Kabina hostujícího celku Stadionu Na Stínadlech, kde se v sobotu odebíraly vzorky fotbalistům Teplic a také všem činovníkům klubu, kteří budou u toho, až v sobotu začne zápasem s Libercem restart FORTUNA:LIGY, před třinácti lety čelila běsnění sparťanského stopera. Odnesla to právě sprcha. Těžko říct, jak by známý tvrďák snášel testy na koronavir. Tepličtí borci ale drželi pevně, i když se jim po několika desítkách vteřin pobytu v improvizovaném oběrovém místě leskly oči a tvář křivili nepříjemnými pocity.

Odebrali mi kousek mozku! 

„Cítil jsem, že mi odebrali kousek mozku,“ oklepával se jeden z hráčů „žludomodrých“ cestou dlouhou chodbou, která vede z kabiny hostů až k recepci stadionu. V ní čekalo dalších několik teplických hráčů. Na stěnách si prohlíželi fotky, které mapují historii klubu, a při tom se modlili, aby už následující úsek svého života měli za sebou.

Trénink FK Mladá Boleslav 27. dubna 2020
Český fotbal hlásí první pozitivní test. Co bude dál?


„Choďte tam maximálně po pěti,“ upozorňoval vedoucí áčka Pavel Verbíř. V křesle byly zabořené další skupinky, které čekaly, až na ně přijde řada. Většina by byla ráda, aby na ně vůbec nedošlo.

Bylo krátce po jedné odpolední. Přípravný zápas proti Ústí skončil před půlhodinou. Na něm mohla být přítomna pouze stovka lidí, a to včetně hráčů, rozhodčích a funkcionářů. V sobotu tomu nebude jinak. Mě čeká nevšední role fotícího podavače míčů. Plánovaná byla už v březnu, kdy se uvažovalo, že už jednou odložená dohrávka se Slovanem se bude hrát bez diváků. Nakonec ale bylo střetnutí stornované úplně. Teď už se snad hrát bude. To by někomu z nás museli najít v těle Covid-19.

Někteří slzí, tvář jim mění barvu

Připravuji si občanský průkaz a pozoruji Patrika Žitného, středopolaře žlutomodrých, jak vychází z kabiny. Oči má zarudlé, vždy usměvavá tvář je zamračená a mění barvu. Odběr mu evidentně nesedl. Po něm jde ještě brankář Diviš a než přijdu na řadu, zajede několik centimetrů dlouhá trubička do nosu ještě několika mladíkům.

Ilustrační foto
PRŮZKUM: Souhlasíte s tím, aby pokračovala fotbalová liga?

Podávám svou občanku zdravotníkovi a sedám si na židličku. Mladá sestra je v ochranném oděvu, rukavice i brýle jsou samozřejmostí. Obrázek to je jako z nějakého sci-fi filmu. Po pravé ruce už je několik zkumavek s odebranými vzorky. Zakloním hlavu a během několika vteřin je hotovo. Příjemné to rozhodně není, paličku, kterou se výtěr provádí, cítím uvnitř ještě několik chvil.

Není to bohužel pro mě a všechny ostatní naposledy. Ligoví fotbalisté a všichni, kteří budou na ligových duelech přítomní, musejí z nařízení ministerstva zdravotnictví před začátkem soutěže absolvovat dva testy v rozmezí pěti až šesti dnů s tím, že výsledky druhého musejí být k dispozici 24 hodin před zápasem.

Třetí test hráči a realizační týmy všech klubů podstoupí mezi základní částí a nadstavbou. Test PCR využívá molekulární analýzu odebraného vzorku z úst a nosu.Zjišťuje se při něm, zda je ve vzorku přítomna genetická informace viru SARS-CoV-2, která je uchována v ribonukleové kyselině.