Fanoušci MFK se dočkali jeho vytouženého startu, ostatně vyhlíželi jej už od úvodní červencové přípravy, kdy padl všem do oka. „Je rychlý, umí jeden na jednoho, je to takový mrštný chlapík, který táhne akce po straně. Takoví hráči se mi líbí, proto jsme hned od léta pracovali na jeho příchodu,“ upozornil trenér Karviné Roman Nádvorník.

Muselo se jen počkat, až bude mít mládežnický reprezentant své země vyřízena víza pro práci v Evropské unii. Čekání se ale, zdá se, vyplatilo.

Karviná porazila Slovácko 2:1. Poprvé v lize.
Karviná slaví premiérovou výhru nad Slováckem

Ba Loua střídal v 57. minutě. Ihned po svém příchodu na hřiště orazítkoval tvrdou bombou tyč, pak dal vítězný gól a nakonec ještě jednu tutovku zazdil. „Může být obrovským přínosem, až se dá dokupy fyzicky. Zatím je to na nějakou půlhodinu, potřebuje dohnat kondiční manko,“ poznamenal na jeho adresu Roman Nádvorník.

Jak prožíval svou premiéru v karvinském dresu sám Ba Loua? „Hrálo se mi dobře. Věděl jsem, že naskočím do hry, a tak jsem byl připravený mentálně. Důležité pro mě bylo chytit zápasový rytmus, zapadnout do týmu. Chtěl jsem mu co nejvíc pomoct. Dostal jsem se do šance a proměnil jsem ji. Jsem rád, že teď můžeme slavit výhru," zubil se po své vítězné premiéře.

Markéta Kabourková, ředitelka Ústavu pro výzkum a vzdělávání.
Markéta Kabourková: Současný stav financování sportu je velmi tristní

„Ze zápasu mám dobrý pocit. Až se lépe připravím, bude se mi hrát čím dál tím lépe," mínil.

Českou ligu si vybral pro to, že mu Karviná nabídla nejlepší podmínky. „Měl jsem i další nabídky, ale rozhodly kvalitní podmínky Karviné. Navíc jsem tady byl už v letní přípravě, takže o mě věděli. Karviná vedla nejrychlejší jednání. Společně s manažerem jsem potřeboval mít jistotu, že budu někde hrát pravidelně. Vedení a trenér mě chtěli, nechtěl jsem riskovat, že bych šel někam, kde tu šanci nedostanu vůbec," vysvětloval po zápase.

Karvinští fotbalisté (v bílém) si poradili se Slováckem a poprvé v historii jej v rámci ligové soutěže porazili.Zdroj: Ivo Dudek

O českém fotbale toho moc nevěděl. „Jenom když jsem byl ve Francii na akademii, tak jsme s kamarádem hráli přátelák s juniorkou Sparty. Věděl jsem, že to jsou Češi, jinak jsem o vašem fotbale nevěděl nic," přiznal.

To mu ale nebránilo předvést hned v prvním utkání v české lize naplno své přednosti. Nejprve trefil tyč. „Viděl jsem hned, že tam je prostor pro střelu, balon jsem měl dobře navedený, tak jsem to zkusil," popisoval. Pak přišel gól na 2:0. K brance jej vybídl nahrávač Lukáš Budínský. „Nechtěl jsem nic vymýšlet, byl jsem v gólovém postavení, tak jsem to dal levačkou do brány a vyšlo to," usmíval se.

Je mu jedno, kterou nohou zrovna střílí? „Víceméně ano, levačka je ale silnější, jistější. Ale střílím oběma, v tom není problém," ujistil.

Adriel D'Avila Ba - nová posila karvinských fotbalistů.
K podpisu smlouvy jako na svatbu. Dorazil do Karviné nadstandard?

Fanoušci? Nevím, co křičeli. Jen jsme slavili

Hned po své trefě běžel ke karvinskému kotli. Co na něj fanoušci volali? „To nevím, ještě neumím tak dobře česky," smál se. Po zápase se za nimi s týmem vydal znovu. „Slyšel jsem jen svoje jméno, všichni jsme slavili," vykládal.

Z utkání měl dobrý pocit i kvůli tomu, že soutěžní zápas hrál naposledy někdy v dubnu v dresu druholigového Vejle, kterému pomáhal k postupu do elitní dánské soutěže. „Pak jsem hrál jen dva zápasy za Karvinou v přípravě. Akorát v týdnu jsem hrál v poháru v Líšni," upřesnil.

Jan Holzer (vpravo) debutoval v karvinském mužském týmu.
Jan Holzer debutoval v šestnácti letech

Nervózní z toho, že by nedostal pracovní vízum pro pobyt v Evropské unii, nebyl. „To ne, jen jsem tušil, že to bude déle trvat. Takže jsem se připravoval doma v Africe. Bylo to náročné, ale zvládl jsem to natolik, abych už mohl něco odehrát. S klubem jsem byl neustále v kontaktu, volali jsme si. Potěšilo mě, že se o mě stále zajímají," pravil.

V reprezentační přestávce hodlá zapracovat na fyzické kondici, aby byl pro Karvinou ještě platnější.

Arkadij Babčenko v Gruzii v srpnu 2008, kde působil jako válečný reportér.
Ukrajinec, který plánoval vraždu novináře Babčenka, byl odsouzen na čtyři roky
Martin Kratochvíl.
Týdenní zkrat: Ano, ještě je kam klesat!