Ousou dostal za strčení do střídajícího Musy Alliho žlutou kartu, po zásahu videorozhodčího (VAR) a zhlédnutí opakovaných záběrů však sudí Klíma původní verdikt změnil a pro hostujícího obránce utkání v 57. minutě předčasně skončilo. Podle zápisu o utkání Klíma vyloučil Ousoua za zmaření zjevné brankové možnosti.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský po utkání prohlásil, že za podobný zákrok červenou kartu nikdy neviděl. Pražané v době vyloučení vedli o tři branky a navzdory oslabení zvítězili 4:0.

Fotbalisty Zbrojovky Brno (v červeném) nedohnal k bodům ani vyprodaný stadion, pražské Slavii podlehli 0:4.
Deset tisíc diváků smutnilo, Zbrojovka dostala od Slavie čtyři góly

„Faulující hráč byl sice posledním obráncem a útočící hráč by postupoval sám na brankáře, ale vzhledem tomu, že útočník byl blízko brankové čáry a na brankáře by šel z nevýhodného úhlu, žlutá karta za zmaření slibně se rozvíjející akce by v tomto případě byla dostatečným trestem. Z hlediska posouzení se pro rozhodčího i VAR jedná o složitou situaci,“ uvedla komise rozhodčích.

Stažení za trenky jen na žlutou

Sparťanský stoper Asger Sörensen naopak v sobotním malém pražském derby s Bohemias 1905 (1:1) správně dostal od sudího Pavla Orla pouze žlutou kartu za to, že v 29. minutě na Letné stáhl za trenky unikajícího útočníka „Klokanů“ Davida Puškáče.

„Faulující hráč byl sice v tu chvíli posledním obráncem, ale k přestupku došlo blízko pomezní čáry a bylo pravděpodobné, že by útočící hráč musel podstoupit ještě jeden souboj s obráncem, který sice byl v tu chvíli dál od brankové čáry než útočník, ale měl výhodnější pozici uprostřed hrací plochy,“ vysvětlila komise s tím, že z hlediska posouzení rovněž šlo o složitou situaci pro rozhodčího i VAR.

Moses Usor slaví gól do sítě Panathinaikosu.
Roste Slavii další africký klenot? V Edenu je chvíli, teď nasázel čtyři góly

Komise dala za pravdu také hlavnímu arbitrovi Marku Radinovi, jenž v nedělním duelu Slovácko - Liberec v nastavení prvního poločasu vyloučil domácího Vlastimila Daníčka za faul na unikajícího Jana Matouška. V tomto případě šlo o zmaření zjevné brankové příležitosti. Slovan v početní výhodě v Uherském Hradišti zvítězil 2:1.

„K přestupku obránce sice došlo ještě na vlastní polovině hrací plochy, ale útočící hráč postupoval jednoznačně sám na brankáře, ostatní bránící hráči mu v tom vzhledem k jejich postavení těžko mohli zabránit. Z hlediska posouzení se pro rozhodčího jedná o jednoznačnou situaci,“ uvedla komise rozhodčích.