Sigma zklamala. Výkonem a nakonec i výsledkem, což je v její situaci obzvláště bolestivé.

„Jsem zklamaný. Chtěli jsme daleko kvalitnější výkon,“ posteskl si po páteční porážce 1:2 trenér Václav Jílek.

„Je to velká komplikace. Hlavně doma bychom měli sbírat body. Z podzimu už těch minusových máme strašně moc a tohle je další ztráta,“ říkal Jílek.

Obránce Sigmy  Vít Beneš slaví trefu do jablonecké sítě
Zklamaný střelec Beneš: O góly jsme si říkali celý zápas

Laciné góly

Mrzel ho hlavně závěr zápasu.

Sigma nebyla lepší než Jablonec, ale tři minuty před koncem zásluhou hlavičky Víta Beneše dokázala šťastně srovnat na 1:1. Jenže hosté stejně strhli vítězství na svou stranu.

„Pokud s tak kvalitním soupeřem vyrovnáme po takovém průběhu, tak ten bod musíme uhrát,“ mračil se Jílek.

„Myslím, že jsme dostali laciné góly. Nedomluva Vepřeka s Jemelkou při prvním , to je pro mě naprosto základní věc, která byla i snadno řešitelná. Při druhém zase Lalkovič prostě nemůže odkopávat balon na střed hřiště. Triviální situace,“ kroutil hlavou.

„O góly jsme si říkali. Nebyli jsme důrazní v soubojích, neměli jsme odražené balony, chyběla nám lehkost i sebevědomí. Takhle to vypadlo bohužel celý zápas,“ nehledal alibi střelec jediné branky Beneš, který se trefil proti bývalému klubu.

Jan David, fotbalista týmu SK Sigma U19.
VIDEO: Titul? Favoritem je Slavia, říká olomoucký mladík Jan David

"Hrozná rána…"

Nevydařeným podzimem pošramocené sigmácké sebevědomí se v zimě přece jen trochu vylepšilo.

Sny o rychlém bodovém odpíchnutí a úprku do středu tabulky se však rozplynuly hned po úvodním dějství.

„Nedokážu posoudit, jak velká rána do psychiky hráčů to bude. Ale samozřejmě jim to nepřidá. Do jaké míry to ovlivní hráče nám ukáže hned následující utkání,“ mínil kouč Jílek.

„Je to velká rána,“ přiznal po duelu Beneš, stejně jako další jeho spoluhráč Václav Pilař.

„Hrozná rána… Ale musíme uznat, že Jablonec byl lepší. Svou kvalitou nás zatlačil a přehrál,“ řekl křídelník.

„Prohráli jsme jeden zápas, ale už se musíme soustředit na další. Není jiná cesta, než že musíme ukázat velkou sílu,“ pokrčil rameny Pilař.

Karel Brückner na olomoucké radnici, kde od Květy Jeriové-Peckové převzal evropskou cenu "Spirit of fair-play"
Karel Brückner: Čím se teď bavím? Vážnou hudbou a historií

Na klíčový souboj bez klíčových hráčů

Má pravdu, není už kam ustupovat. Jenže na Bohemians, kde půjde o souboj kdo s koho, pojede Sigma bez dvou vykartovaných hráčů útočníka Nešpora a především defenzivního záložníka Kalvacha.

„Je to klíčový hráč. A i proti Jablonci patřil k našim nejlepším. Možná jako jediný dokázal uhrávat těžké míče. Zatímco soupeř měl takové hráče třeba na šesti pozicích,“ řekl Jílek.

„Věděli jsme však, že ho máme na třech kartách a že absence asi přijde. Že to přišlo takhle brzo, to je fakt. Nemá cenu to řešit. Bude třeba najít správnou sestavu, abychom byli schopní bodovat,“ doplnil kouč.

Kapitán Sigmy Olomouc Michal Vepřek
Vepřek: Věříme, že šance na poháry pořád je. Z ligy i z domácího poháru

Pohled kouče Jílka

O BENEŠOVI
„Všichni viděli, že svou kvalitu obhájil. Byl to jediný hráč, který byl schopen s Doležalem vyhrávat osobní souboje. Nakonec vyšel i tah s jeho posunutím nahoru, kdy dal gól. Mělo to skončit aspoň ziskem bodu.“

O ZAHRADNÍČKOVI NA BEKU
„Na to, jak kvalitní hráči proti němu nastoupili a na to, že to není typický krajní obránce, to dnes zvládl velmi dobře. Pracoval slušně. Škoda, že nebylo víc příležitostí k podpoře ofenzivy. Ale nahoře jsme v prvním poločase prakticky neudrželi balon.“

O SOUPEŘI
„Hodně se mluvilo o tom, že Jablonec měl problémy a hodně nových hráčů. Ale když jsem viděl výkon Vatajela, tak bych ho řadil výš než na podzim výkony Masopusta. Zhlediska kreativity a variability určitě. Není to žádná ztráta kvality, spíš naopak.“

O ZMĚNÁCH
„Kondičně už by po dalším týdnu měl být připravený Martin Sladký. Jsou tu i další hráči, kteří by mohli v sestavě být. Výkon, který jsme předvedli ve středové řadě hlavně v prvním poločase, byl nedostatečný.“