Rakovana, který se mezi tři tyče postavil místo Dostála, čeká na Letné premiéra před domácím zlínským publikem. „Na zápas se těším jako na každý jiný. Neberu to nijak speciálně. Jsem profík, takže podle toho k tomu přistupuji,“ zůstává v klidu rodák ze Žiliny.

Maximální soustředění a stoprocentní koncentrace se zimní zlínské posile v prvním zápase v dresu Fastavu vyplatila. Rakovana sice hlavou překonal kanonýr Baroš, ale další balon už za svá záda nepustil.

„Nebyl to jednoduchý zápas, ale zvládli jsme to,“ prohlásil zkušený gólman.

Zatímco na vítkovickém stadionu si celkem zachytal, s posledním týmem mít nejspíše tolik práce nebude.

„Je to nejhorší možný zápas. Soupeř zaleze a my nejspíše budeme dobývat,“ předpokládá.

„Musíme být trpěliví. Bude to všechno věcí psychiky. Nesmíme to chtít za každou cenu zlomit. Naopak, musíme být trpěliví,“ nabádá spoluhráče.

Na Městském stadionu v Uherském Hradišti se potkali kamarádi Tomáš Hájek (vlevo), Michal Molek (uprostřed), Otakar Novák a Jakub Jugas (dole). Foto: pro Deník/Jan Zahnaš
Jugas hrál ligu po devíti měsících. Na Slovácku mu fandili také ševci

Podle Rakovana vězí klíč ke třem bodům v hlavách samotných zlínských hráčů.

„Nesmíme nic podcenit a k utkání přistoupit lehkovážně. V Ostravě s námi taky nikdo nepočítal a všichni víme, jak to tam dopadlo. Využili jsme zaváhání soupeře a slavili tři body,“ připomíná vysoký brankář.

Souboj s Duklou bude ale úplně jiný než vyhrocený duel s Baníkem. Rakovan sice ve FORTUNA:LIZE odchytal sedmačtyřicet utkání, ale žádného hráče Pražanů osobně nezná.

„Žádné hecování nebude. Vím ale, o jaký tým se jedná,“ říká.

Dvoumetrový brankář, jenž podzim strávil ve skotském druholigovém klubu Dundee United, přišel do Zlína na konci zimní přípravy. Po nevydařeném zahraničním angažmá netušil, že se do branky Fastavu postaví hned ve čtvrtém jarním kole.

Ševcům ale vstup do druhé poloviny sezony vůbec nevyšel a nový kouč Pivarník na sérii porážek reagoval změnami v základní sestavě a šanci dostal také Rakovan.

„Podle losu jsem nečekal, že to dopadne takto,“ přiznává.

„Měli jsme hratelné soupeře, takže jsem předpokládal, že na šanci budu čekat delší dobu. O to víc si ale příležitosti vážím. Teď budu muset dokázat, že do branky patřím a místo si svými výkony zasloužit,“ uvědomuje si.

Nálada se v Baťově městě uvolnila. Jiráček a spol. utnuli dlouhé čekání na další ligovou výhru, po triumfu v Ostravě se vrátili zpátky do elitní šestky.

„Je pravda, že poslední týdny nebyly ideální. Krize se prohlubovala. Nebylo jednoduché se znovu odrazit a začít vyhrávat,“ přiznává.

Na severu Moravy si ševci zhluboka oddechli a teď zase mohou v klidu pracovat. Rakovan už si v novém prostředí zvykl, s rodinou si našel konečně byt.

Pohodu a zázemí slovenskému fotbalistovi vytváří manželka Andrea, volný čas společně tráví s dcerkou Vanessou, které je rok a půl. Fandit brankáři však bude na stadionu nejspíše také otec.

„Je mým největším příznivcem a zároveň kritikem,“ dodává s úsměvem.

Tak snad tatínka i další zlínské příznivce nejen Rakovan proti Dukle potěší a vyslouží si za výkon pochvalu.