V rozhovoru pro Deník se zastavil nad špatným startem do sezony, příchodem zahraničních posil i kritikou některých karvinských fanoušků směrem k trenéru Nádvorníkovi.

Fotbalisté Karviné mají po utkání s Mladou Boleslaví jasno. Držet se ofenzivního výkonu, který proti Boleslavi vyprodukovali a omezit počet chyb při bránění. „Pasivita a čekání na to, co předvede soupeř, to nám v Jablonci body nepřinese,“ potvrzuje útočník MFK Tomáš Wágner, autor 59 ligových gólů. V Jablonci tedy může přidat jubilejní šedesátý.

Tomáši, vyjde to?
Přál bych si to. Všichni víme, že jsme ve svízelné situaci, ale pořád je to jen začátek soutěže. Špatnou sérii může vystřídat dobrá. V Jablonci to znám, dva roky jsem tam působil, tak uvidíme.

Máte speciální motivaci uspět?
To už snad ani ne. Mám motivaci přispět výkonem k tomu, abychom konečně vyhráli.

Bojácný výkon jako v Liberci by se už podle Wágnera (vlevo) neměl opakovat.Zdroj: Petr Zbranek

Recept na soupeře máte?
Recept je jednoduchý. Držet se naší hry. Musíme koukat na sebe a nenechat hrát soupeře. V české lize umí každý mančaft s balonem, nejde zalézt a čekat, protože vás soupeř potrestá. Proti Boleslavi jsme si vybrali v obraně den blbec, soupeři tam spadlo vše, co směrem na naši bránu vyprodukoval. Musíme se snažit hrát to, co jsme naopak my předvedli v útoku. I když i tady byly rezervy. Měli jsme dát mnohem víc gólů. Sám jsem mohl třikrát skórovat. Ale když budeme hrát podobně ofenzivně, určitě budeme ty góly dávat a přijdou i výsledky, o tom jsem přesvědčen.

Už jste si ten nešťastný zápas rozebírali?
Jistě, když jsme to pak viděli, o to víc nás štvalo, že jsme takový zápas ztratili. Selhali jsme jako tým.

Derby na úvod. Havířov (v modrém) přehrál Bohumín 2:0 a zapsal do divizní tabulky první body.
Dvě rychlé branky rozhodly. Derby ovládl Havířov

Po prvních dvou zápasech jste schytali kritiku. Může utkání s Boleslaví představovat zlom? Tam jste hráli asi tak, jak si to fanoušci přejí. Sice na riziko, ale aktivně a útočně.
Když to vezmu kolem a kolem, raději budu hrát 3:4 než 0:4. Jasně, je tam nějaké riziko, ale o tom fotbal je. Když budeme hrát na 0:0 a zakopeme se vzadu a směrem dopředu nic nevymyslíme, tak je to fotbal o ničem, který já neuznávám. Vždycky si vzpomenu na mého výborného kamaráda, který už bohužel není mezi námi, Frantu Rajtorala, který smýšlel podobně. Prostě vzal balon a z obranné pozice šel zaměstnávat defenzivu soupeře. Taky nás vystavoval riziku, ale tím, jak byl nebezpečný dopředu, si soupeř víc hleděl toho, aby ho ubránil, než aby sám přemýšlel o útoku.

Nespokojení fanoušci po Mladé Boleslavi spílali trenéru Nádvorníkovi. Co si o tom myslíte?
To se mi nelíbí. Přijde mi, že hned po dvou třech kolech nadávat na trenéra, jak je všechno špatně, je předčasné a neadekvátní. Jasně, fanoušci mají právo na svůj názor, my sami víme, že jsme hráli v prvních dvou kolech blbě, ale jsme teprve na startu sezony, všechno si musí sednout. V přípravě se podařilo pět zápasů, teď máme útlum a najednou je všechno špatně. Přitom je to pár měsíců, co jsme zachránili ligu v Jihlavě. Měli bychom se semknout jako tehdy. Jako by někteří fandové začali mít neúměrné cíle.

Místo kolize auta s cyklistou v Hálkově ulici v Havířově.
Policie hledá svědky nehody v Hálkově ulici v Havířově

V čem konkrétně?
Podívejte se, pořád k nám přichází noví hráči. Sehrát se není jen tak. Je třeba mít na paměti, že v rámci ligy jsme prostě malý klub, nemůžeme se rovnat Slavii nebo Plzni. Třeba Plzeň měla díky finančním možnostem už na startu přípravy všechny posily pohromadě. Sehrála se dřív. K nám přichází spíš volní hráči v průběhu sezony. Trvá nám to déle. Nebo Slavia – koupí si hráče za sumu, kterou stojíme my všichni dohromady. Nejsme zkrátka v pozici, abychom si vyskakovali. Apeloval bych na fanoušky, ať nám dají trochu důvěry. Musíme držet všichni při sobě, ne si hned nadávat. Já tvrdím, že výsledky přijdou. Hned kritizovat mi nepřijde vhodné.

Cestě, kterou chcete jít, tedy věříte?
Jasně, vždyť my proti Boleslavi hráli dobře, teda až na ty chyby při bránění. Tam jsme měli klukům vzadu víc pomoct. Pořád si ale myslím, že když se budeme držet naší hry, můžeme být pro každého nebezpeční, můžeme dávat góly a dělat body. Nesmíme už ale opakovat výkony z Liberce a Slavie. Přesvědčili jsme se, že dokážeme být aktivní a ofenzivní.

Když jste zmínil příchody hráčů, cizinců, abyste si pomalu koupil nějaký slovník, ne?
Je fakt, že v kabině nám přibývá zahraničních hráčů, o tom se mi před sezonou ani nesnilo. Důležitá je ale řeč. Třeba Soufiane (Dramé) mluví česky velmi dobře. Aleš (Mertelj) jako Slovinec se snaží, ten to určitě zvládne. Gergö to jako Maďar bude mít horší, ale musíme mu pomoct. Na hřišti ukázal své kvality, bohužel premiéra dopadla tak, jak dopadla, dostali jsme čtyři góly. Ale myslím, že ještě ukážeme, jak na tom doopravdy jsme. Chce to jen čas. Za pár tréninků člověk zázraky neudělá.

Ilustrační foto
Komunální volby na Karvinsku: méně kandidátek
Karviná je zatím v obou vápnech nedůrazná.
Góly, které se jen tak nevidí