Na jeho místo nastoupil Jindřich Trpišovský. Rodák z Prahy, který s podceňovaným Libercem dokráčel ke třetí příčce a dvakrát po sobě s ním bojoval v základní skupině Evropské ligy.

Úkol zněl jasně. „Chceme, aby Slavia co nejdříve budila respekt soupeřů, hrála agresivní a útočný fotbal a měla vůli a sílu vítězit do posledních okamžiků každého zápasu u nás i na mezinárodní scéně,“ uvedl tehdy šéf klubu Jaroslav Tvrdík na svém Twitteru.

Lukáš Hejda (uprostřed) vstřelil vítězný gól v utkání Ligy mistrů s CSKA Moskva.
Trefa za sedmdesát milionů? Asi mi to dojde až později, řekl hrdina Plzně Hejda

Povedlo se. Sešívaní jsou znovu v čele soutěže a chybí jim jen krůček k odškrtnutí úspěšného pohárového podzimu. Bonus? V Česku není celek, který by působil konsolidovanějším dojmem.

Zásluhy připisujte právě kliďasovi v bílé kšiltovce. V čem tkví jeho kouzlo?

Tým s budoucností

Za prvé: v projevené důvěře. Trpišovský dostal v Edenu volnou ruku a vytvořil strukturu, v níž jeden pracuje pro druhého. Sám se pak může opřít o hráče, vedení i náročné fanoušky. Zásadní je spolupráce se sportovním ředitelem Janem Nezmarem i celým realizačním týmem. „Je cítit, že jim to šlape a že mají stejné vidění fotbalu,“ míní expert Luděk Zelenka.

Pravda, důkazem budiž například Tvrdíkovo nadšení. Svéráz, který pro kritiku nechodí daleko, nedávno na zmíněné sociální síti napsal: „Jindro, díky. Sestavil jsi velký tým s budoucností.“

Další plus: kvalitní a široký kádr. Vršovičtí se dlouhodobě perou s marodkou, vždyť v jednu chvíli neměli k dispozici jediného útočníka. Přesto se chlubí nejproduktivnější ofenzivou ligy.

„Jsou úspěšní, i když chyběli Škoda a Tecl. Trenér hráčům tvořil taktiku na míru, navíc výborně četl ostatní mančafty. Kromě utkání s Jabloncem, které přišlo hned po Kyjevě, byla Slavia vždy dobře připravená,“ všímá si Zelenka, kdysi rovněž slávista.

Takto fotbalisté Plzně oslavili gól Romana Procházky. Jeho trefa přinesla naději, euforii posléze vystřelil Lukáš Hejda.
Bravo! Viktoria otočila duel v mrazivé Moskvě

A nejvýraznější výhoda? Mluvilo se o tom, že dvaačtyřicetiletý kouč v Edenu neuspěje, neboť zde nemá šanci navodit atmosféru „rodinného klubu“. Dnes je soudržnost slávistickým trumfem.

Zelenka souhlasí: „Tým působí jako jedna parta. Trpišovský je komunikativním trenérem, který má blízko k hráčům. Důležité je, že jeho rozhodnutí respektují i kluci, kteří zrovna nenastupují.“

Pozor na strmý pád

Ovšem pozor: čím výše ke hvězdám vystoupáte, tím tvrdší bývá následný pád. Ani vršovická euforie nevydrží věčně.

„Vzpomeňte na Plzeň,“ podotýká Zelenka. „Vloni měla v půli soutěže náskok, o kterém se říkalo, že jej nikdy nemůže promarnit. Už o pět kol později to ale vypadalo, že jej naopak neuhájí.“

Může se něco podobného přihodit i Slavii, jež šlape jako dobře seřízené hodinky? „Samozřejmě ano, ale důležité je, že klub nastavené cestě věří. Z případných porážek se tedy může jen poučit,“ podotýká bývalý střelec.

Příznivci celku s hvězdou na hrudi doufají, že ztráta nepřijde nyní. Sešívaní v úterý odletěli do Bordeaux k duelu Evropské ligy a neradi by si zkomplikovali dobře rozjetou skupinu.

„Nadšení slávisté žijí v tom, že je nikdo nezastaví, ale ve Francii to jejich klub nebude mít lehké. Soupeř se bude rvát a nic nedá zadarmo. Čechům každopádně přeju, aby si vybojovali jarní fázi,“ říká Zelenka.

Pokud to vyjde, dočká se Trpišovský další pochvaly.

Sparťanský talent Adam Hložek
Šlágr bez branek. Stanciu neproměnil penaltu a Sparta s Jabloncem jen remizovala