„Real výhru potřeboval. Byl to těžký zápas, pravá výzva, chlapci byli soustředění a zachovali se jako praví profesionálové,“ pochválil svůj celek nový kouč Santiago Solari.

Ten minulý týden vystřídal kritizovaného Julena Lopeteguiho, pod nímž Bílý balet po deseti kolech LaLigy spadl až na devátou příčku.

FC Viktoria Plzeň na tiskové konferenci.
Možná si s trenérem Realu vyměním sako, žertoval trenér Vrba

Mimochodem, pro klub může být jen dočasnou náhradou. Stále jsou ve hře výraznější osobnosti. Mluví se o Robertu Martinezovi, kouči belgické reprezentace, francouzské ikoně Arsénem Wengerovi nebo svérázném šéfovi lavičky Manchesteru United Josém Mourinhovi.

Nyní nicméně slávu španělského giganta oprašuje on, „doktor“ Solari. Co přinesl jeho první řez?

Vydřené body

Je třeba podotknout, že Real znovu nepřesvědčil. Proti Valladolidu měl převahu, vyslal více střel, tlačil… Třeba Benzemovi několikrát chyběly pouze centimery nebo větší důraz.

Jenže se opět potvrdilo, že „Los Blancos“ postrádají lídra. Tahouna, který by v nevlídné situaci dokázal s instinktem zabijáka chladnokrevně zakončit a který by ostatní svou formou strhl.

Real Madrid – FC Viktoria Plzeň. Marcelo slaví branku.
Zraněný Marcelo se v Plzni nepředstaví. Realu budou chybět i další obránci

Bylo znovu očividné, že Real se stále vyrovnává s odchodem Ronalda. „Cristiano byl nejlepší hráč madridské historie. Je normální, že se tým trápí,“ podotkl někdejší portugalský záložník Deco.

S tím souhlasil i expert Jiří Jarošík: „Když v Realu hrál, do brány to uklízel pravidelně. Teď musí přiložit ruku k dílu všichni, jen je to těžší, když se nedaří ani Baleovi, ani Benzemovi.“

Kromě zmíněných se hledají i Asensio, kterého dokonce vypískali diváci, či hvězdný Modrič. Tradiční opory Kroos a Casemiro sice bojují, proti Valladolidu však byly bezzubé.

Solari ze slabšího výkonu nedělal tragédii: „Rád bych vyhrál 7:0 a slavil tři góly nůžkama, ale o tom fotbal není. Někdy je to radost, jindy boj. Je složitější, když cítíte tlak a emoce 80 tisíc fanoušků, ale hráči byli trpěliví a zvládli utkání fantasticky.“

Jeho faktor zafungoval, nicméně pouze výsledkově. Herně ne, což dává pro dnešní večer naději Plzni.

Plzeň cítí šanci

Český mistr na Santiagu Bernabéu před dvěma týdny odehrál, na své poměry, galapředstavení. Není divu, že dnes na domácím hřišti hodlá pomýšlet na senzaci.

Brousí si na věhlasného soupeře zuby právem? „Pokud bude hrát Plzeň obětavě jako na Realu, určitou šanci má. Kvalitou se soupeři rovnat nemůže,“ řekl Jarošík.

Patrik Hrošovský.
Soupeř nás nepodcení, říká Patrik Hrošovský z Viktorie Plzeň na adresu Realu

A dodal: „Změny se v Madridu nemohou projevit hned. Hvězdy potřebují čas, aby nabraly formu. Musí kráčet pozvolna, nepanikařit. Nic pro ně není ztraceno.“

Přesto, kdy jindy má český klub příležitost než teď? Viktoria si už jednou dokázala, že s Realem hrát může.

Dokáže jej i překonat?