Předchozí
1 z 8
Další

Petr FousekPetr FousekZdroj: ČTK

Petr Fousek

"Fotbalová asociace bojuje proti rasismu jak prevencí, tak represí. Prevencí je účast na celé řadě vzdělávacích a výchovných programů, zejména z UEFA, které slouží k vymezení se vůči jakékoliv formě diskriminace, tedy nejen rasismu, ale i jakémukoliv jinému druhu nesnášenlivosti. Další prevencí je používání systému tzv. "3 kroků", což je nástroj používaný vůči konkrétním projevům rasismu na konkrétním utkání - rozhodčí, delegáti a kluby jsou poučeni, že nejdříve dojde k výzvě požadující ukončit rasistické projevy, posléze může dojít i k přerušení utkání a v nejhorším případě k jeho ukončení. Represe pak zahrnuje už jen postihování rasisitických projevů v celé škále rozhodnutí disciplinárních orgánů, od finančních pokut až po možnost uzavření stadionu či jeho částí."

šéf Fotbalové asociace České republiky

Sparta má s rasismem problém dlouhodobě. Transparent, který má připomínat americký svár, kdy Jih válčil proti Severu, vytáhli kdysi fanoušci v utkání s Libercem
Ostuda, Sparta mlčí. V českém fotbale musí začít boj s rasisty a chuligány

Filip NeusserFilip NeusserZdroj: Deník / Martin Divíšek

Filip Neusser

"Český fotbal jde poslední dobou nahoru, ať už jde o klubové úspěchy v pohárové Evropě nebo reprezentaci a téma rasismu je bohužel viditelnou kaňkou. Podívejte se na kauzu Slavie - odehrála famózní dvojzápas, ve kterém vyřadila Glasgow Rangers a nikdo v Evropě nemluvil o tomto úspěchu, ale o údajném rasismu jednoho slávistického hráče. Dle mého názoru by se měl český fotbal inspirovat v zahraničí. Jsou velké evropské soutěže, které měly před několika dekádami velký problém a dnes tam rasismus vůbec neexistuje. Jsem přesvědčen, že FIFA, UEFA nebo vedení některé z evropských soutěží by v případě zájmu z české strany určitě pomohly."

šéf Národní sportovní agentury

Jaromír Bosák, oblíbený sportovní komentátor
Bosák útočí na rasisty: Máme udělat ghetta, kde budou slavit černí kluci?

Miroslav Jansta.Miroslav Jansta.Zdroj: ČTK

Miroslav Jansta

"Fotbalové fanoušky bych za rasismus trestal, zavedl bych pravidlo třikrát a dost. V současné době vyspělé techniky se dají viníci na stadionech dohledat. Každý má právo se změnit, ale pokud se i na potřetí bude takto projevovat a svému klubu způsobí obrovské reputační ale i finanční problémy, tak by měl dostat doživotní zákaz na stadion. My v basketbalu se s rasismem setkáváme naprosto minimálně, rozhoduje zde výkon a ne barva kůže či původ."

předseda České unie sportu

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů: AC Sparta Praha - AS Monako, 3. srpna 2021 v Praze
Sparta rázně zakročí proti rasistům. Hříšníkům zakáže vstup na stadion

Petr Knybel

"S projevy rasismu musí bojovat pořadatelská služba a orgány činné v trestním řízení. Technické prostředky (kamery, mikrofony) monitorující stadiony jsou už dnes na takové úrovni, aby se tyto jevy daly důsledně řešit s konkrétními viníky. Pokuty klubům a prázdné stadiony považuji za alibismus, aby se mohlo konstatovat, že problém je vyřešen."

šéf sázkové kanceláře Tipsport

David Vaněk

"Rasismus jako téma fotbalovou Evropou silně rezonuje. V České republice vítáme při řešení rasismu na stadionech větší důraz na spolupráci klubů s policií i soudy. Vhodnou cestu vidíme v lepší identifikaci osob skrze moderní kamerové systémy a tvrdý zákaz vstupu těchto lidí na stadiony, včetně nejtvrdších doživotních zákazů. K řešení problému může částečně přispět i prevence a osvěta. Jsme rádi, že se o ni některé české kluby dlouhodobě snaží, a bylo by skvělé, kdyby se k nim ostatní přidali."

šéf sázkové kanceláře Fortuna

#clanek|5915312

Martin Hájek

"Fotbal není svět uzavřený sám do sebe, s rasismem se má bojovat daleko před branami stadionů. Na nich už pak leží největší zodpovědnost na samotných klubech. Těm fanoušci věří a kluby díky tomu mají největší šanci je přesvědčit, že otevřeně rasistické projevy jsou nesportovní a škodlivé pro fotbal i celou společnost."

miliardář, zakladatel webu Livesport

Marek Kindernay

"Všechny složky musí být jednoznačně důslednější v trestání těch jedinců, kteří se projevují rasisticky či například vyvolávají na tribunách násilí. Dle mého názoru není cestou zavírat stadiony a trestat tím slušné diváky, kteří se nepodívají na svůj oblíbený tým. Trest musí být pro jednotlivce přísný a v rychlém časovém sledu. Nejlepším nástrojem jsou technologie, které dnes poskytují velmi přesný důkazní materiál. Například v O2 TV Sport snímáme každé utkání minimálně na deset kamer, u hřiště máme ruchové mikrofony, nechybí optický nebo digitální zoom. Ve spolupráci s kamerovým systémem na stadionu musí být viník identifikován a nekompromisně potrestán. Je to jediná efektivní cesta, jak s rasismem na stadionech bojovat."

ředitel televizní stanice O2 TV Sport

Reportér Deníku Jiří Fejgl.
Komentář Jiřího Fejgla: Proč si dělá Vrba alibi? Do rasistů musí jít tvrdě

Viktor Kolář

"Rasismus není téma fotbalové ani striktně české, jedná se o celospolečenskou záležitost napříč celým světem. Fotbal je nicméně zářivé jeviště, kterému se dostává velké pozornosti. České kluby se z mého úhlu pohledu snaží o kontinuální komunikaci v tomto směru, Sparta je určitě jedním z těch nejaktivnějších. Ale prevence sama o sobě očividně nestačí a na místě je diskuze ohledně možného zákazu vstupu jedinců na stadion. Jedná se o složitější legislativní záležitost, která nemá okamžité řešení. Zároveň je třeba zdůraznit, že základní působení v tomto směru nemůže být na fotbale či obecně sportu, ale musí být záležitostí škol, rodin a společenské diskuze."

šéf marketingové agentury Sport Invest