V kauze je stíháno dvacet osob v čele s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem. Ten je od října ve vazbě stejně jako někdejší sportovní ředitel fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz. Centrem vyšetřování jsou podle médií hlavně utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. A právě Rogoze odposlechy zachytily při nabízení finanční odměny rozhodčím, pokud budou splněny určité podmínky, které souvisejí se sázením.

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr
Policisté zajistili u Berbra miliony v hotovosti. Objevili i firmu na Seychelách

"Když povedeme o poločase, skončí a vyhrajeme, tak dostanete 175 tisíc," zaznělo v nahrávce.

Policie podle ČT také zaznamenala schůzku obviněného bývalého ligového hráče Michala Káníka s několika rozhodčími, na které se mělo rovněž dojednávat ovlivnění zápasů za účelem sázek.

Sázky

"…instruoval, aby za přesně nezjištěnou slíbenou výši finančního plnění, za účelem sázek, svým výkonem rozhodčí ovlivnili, jakým způsobem má proběhnout uvedené utkání, a to tak, aby na základě domluveného signálu v přesně určené době padl přesně určený počet gólů," citovala ČT z policejního usnesení.

Kauzu údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Rogozův právní zástupce Oldřich Chudoba v ČT popřel, že by jeho klient byl součástí takové skupiny.

Fotbalista Tomáš Jablonský z Vyšehradu v utkání druhé ligy
Úplatky a narušení soutěže. Komise zahájila řízení se Slavojem Vyšehrad

Podle vyšetřovatelů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského fotbalového svazu. Před několika dny policisté zajistili na několika místech miliony korun v hotovosti patřící Berbrovi.

Šestašedesátiletý Berbr už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.