Někdejší kouč národního týmu žen do 20 let Kenneth Zseremeta zneužíval venezuelské fotbalistky v různých věkových reprezentacích, než ho v roce 2017 venezuelská federace vyhodila.

„Rozhodly jsme se prolomit mlčení, abychom se vyhnuly zneužívání a obtěžování, fyzickému, psychickému a sexuálnímu,“ napsalo čtyřiadvacet venezuelských hráček v dopise, který zveřejnily na sociální síti.

Trenér Paul Riley je nařčený ze sexuálního zneužívání fotbalistek.
Sexuální skandál v ženském fotbale. Kouč z americké ligy měl zneužívat hráčky

Jedna z nejmenovaných hráček odhalila, že byla trenérem sexuálně zneužívána už od svých čtrnácti let.

K prolomení mlčení se fotbalisty rozhodly pár dní poté, co minulý týden prasknul další skandál v americké nejvyšší soutěži žen, kde si hráčky stěžovaly, že je anglický kouč Paul Riley obtěžoval a nutil k sexu.

Zseremeta se prý opakovaně ptal na sexualitu a sexuální orientaci hráček a došlo i na „fyzické a psychické týrání během tréninků“. Mezi další formy údajného „častého obtěžování“ patřily telefonní hovory s pozvánkami, masáže a nevhodné dárky.

„Došlo k vyhrožování a manipulaci tím, že rodičům hráček sdělí jejich sexuální orientaci, pokud neposlechnou nebo neudělají to, co se očekávalo,“ píše se v dopise.

Fotbalistky v zámořské NWSL krátce přerušily hru, aby projevily solidaritu s kolegyněmi, které promluvily o sexuálním zneužívání od trenérů.
Na znamení solidarity se zneužívanými hráčkami. Fotbalistky přerušily hru

„Hráčky předpokládaly, že toto machistické prostředí postavené na ovládání a degradaci je cena, kterou musí sportovkyně zaplatit, aby byla profesionálkou," uvedla hvězda Atletica Madrid Deyna Castellanosová, která sdílela dopis hráče, ale ve svém příspěvku jméno kouče neuvedla.  

„Dnes chápeme, že cílem těchto akcí bylo nás zmanipulovat a vyvolat v nás pocit viny. Hráčky LGBTI komunity byly neustále vyslýcháni kvůli své sexuální orientaci a obtěžování bylo neustálé,“ vysvětlují hráčky v dopise.

Vyloučený Glen Kamara z Rangers v utkání se Spartou.
Rasismus ve skotské lize. Kamerunský reprezentant se stal terčem nadávek

Obviněný kouč byl u reprezentací žen a dívek devět let. V roce 2014 dovedl Venezuelu ke čtvrtému místu na mistrovství světa hráček do 17 let. Tehdy se venezuelský národní tým, ať už mužů nebo žen, poprvé v historii dostal do semifinále globálního turnaje pořádaného pod hlavičkou FIFA.

Zseremeta se k nařčení nevyjádřil.