Sima konečně získal svou hodnotu na uznávaném serveru Transfermarkt. Z nuly vyletěl na 8 milionů eur (tedy 210 milionů korun).

Devatenáctiletý útočník se okamžitě zařadil mezi nejcennější fotbalisty v Česku. Co se týče zdejší ligy, je tady jediný hráč, který Simu převyšuje - Adam Hložek. Sparťanský klenot, toho času mimo hru kvůli zranění, má cenu 12 milionů eur…

Expert Deníku Jan Nezmar
Slávistický objev roku? Nezmar prozradil: Sima byl náhoda

Slavia a její rekord
55,9 milionu eur. Taková je teď podle Transfermarktu tržní hodnota kádru Slavie. "Měníme historii," radoval se z rekordu Jaroslav Tvrdík. Nejcennější je Sima, následuje Ondřej Kolář (7,5 milionu eur) a Peter Olayinka (6 milionů eur). "Slavia je velkým vítězem nového žebříčku," píše Transfermarkt.

Jenže Simův příběh je mnohem zajímavější (a pro zájemce možná i riskantnější).

Afričan se objevil na výsluní zničehonic. Přišel v létě, po pár měsících v Táborsku. Nikdo od něj nečekal zázraky - pamětníci jeho začátků v Edenu říkají, že byl šikovný, ale leccos mu do áčka chybělo. Ale v době, kdy Slavia měla nouzi, se prosadil.

Jeden gól, druhý gól, třetí gól… V Evropě, v lize.

O nikom se nepsalo tolik jako o něm. Logicky. Ovšem pozor - Sima se prodává sám.

Mnozí skauti během podzimu referovali o novém talentu a Slavia dostala první nabídky. Jednu konkrétní prozradil šéf klubu Jaroslav Tvrdík - byla na deset milionů eur. "Když přijde nabídka za padesát milionů eur, možná o tom budeme přemýšlet," vyhlásil před Vánoci pro Českou televizi.

Střih, do reálného prostředí spekulací a čísel: Transfermarkt jej ocenil na menší částku.

Přesto si agent Daniel Chrysostome může libovat, že objevil zlatý důl. Zatím nikdy do Čech nepřivedl takového hráče - dosud nejvíc zaujal jeho "kůň" Kamso Mara, jenž hájí dres Liberce.

Ale když byla řeč o riziku - všichni si musí dát pozor. Hráč, klub, agent. Sima září jako kometa, ale jde o to, aby nespadl(a) dolů.

Slávistický fotbalista Abdallah Sima slaví jeden ze dvou gólů v derby na Spartě. Slavia vyhrála 3:0.
Juliš neproměnil penaltu, Sima zářil. Slávisté v derby potupili domácí Spartu

Podobných fotbalistů v minulosti poznala Evropa víc. Nejvíce se experti bojí osudu, jaký měl Julius Aghahowa. Že tuhle bývalou nigerijskou hvězdičku neznáte? Není divu: nejdřív útočník zářil v Africe, pak šel na Ukrajinu, blýskl se i na MS v roce 2002, ale v západní Evropě se nikdy neprosadil.

Proto není reálné, že by Simu koupil velký klub hned. Jaro bude klíčové.