„Doposud jsme neviděli mzdu ani za jeden měsíc, proto jsme se na konci kalendářního roku rozhodli skončit,“ uvedli na vysvětlenou oba trenéři, kteří jsou spojeni s úspěchy a prací v prvoligových českých fotbalových klubech Zlína, Ostravy či Karviné.

V podstatě s neutěšenou ekonomickou situací v klubu se potýkali od počátku angažmá. Podle jejich slov bylo složité tým motivovat a dostat do pohody, aby po podzimu uhrál lepší než třináctou příčku. „Nyní s vedením Dubnice již pouze řešíme formu finančního narovnání,“ doplnili.

Trenér fotbalistů Zlína Pavel Vrba na tiskové konferenci.
Vrba před premiérou: Jsem napnutý. Pomohlo by nám, kdybychom začátek zvládli

Trenérská dvojice Páník – Somberg úzce spolupracuje od zimní přestávky v roce 2015, kdy výsledkem jejich první spolupráce byl postup mezi elitu.

Největšího úspěchu ale dosáhla v roce 2017, kdy se Zlínem ovládla Mol Cup, Superpohár a především poprvé v novodobé historii klubu se kvalifikovala a zahrála si základní skupinu evropského poháru (Evropská liga). Nyní reálně hrozí, že úspěšná dvojice po osmi letech svou spolupráci ukončí.

Zatímco 66letý Bohumil Páník si již naplno užívá výhod důchodu a fotbalem se již spíše bude bavit, téměř o dvacet let mladší asistent Jan Somberg aktuálně žádnou fotbalovou nabídku ve velkém fotbale nedostal a uvažuje i o změně profese.

Trenér fotbalistů Všechovic Lubomír Kubica dříve hrával ligu za Zlín i Ostravu.
Kubica si Vrbovu premiéru ujít nenechá: Zlín to bude mít těžké, ale zachrání se

„Prakticky od vojny pracuji ve fotbale, od pozice sekretáře jsem se přes mládežnického trenéra propracoval až k seniorskému. Byly to velmi cenné zkušenosti, ale nyní i z rodinných důvodů cítím potřebu změny a tak se asi pokusím prosadit v jiné branži,“ usmívá se Somberg. „Jsem realista a myslím na zadní kolečka. Aktuálně sonduji situaci na trhu, přičemž si dokáži představit i manuální práci, stejně jako tu kancelářskou. Mám vystudovanou stavební průmyslovku,“ upřesnil.

Korunní princ úspěšného a zkušeného trenéra Bohumila Páníka zcela ve fotbale nepálí mosty, stejně jako se na něj neupíná. Kontakt s kopanou – na regionální úrovni – si udržoval i při poslední pauze, kdy loni v létě pár měsíců vedl tým I. A třídy z místa bydliště – Mladcovou.

„V minulých dnech jsme se opět domluvili na obnovení spolupráce s tím, že pokud by se objevila pro mě zajímavější nabídka, dokáže mi mladcovský klub opět vyjít vstříc,“ dodal s úsměvem Jan Somberg.