Vítejte ve Wembley, stadionu anglické fotbalové reprezentace. „Každý hráč sní o tom, že si na něm alespoň jednou za život zahraje,“ vyprávěl Deníku v nedávném rozhovoru trenér Petr Rada.

Sám tu příležitost dostal jako trenér: v roce 2008 zde Češi pod jeho vedením uhráli parádní remízu 2:2.

Pavel Kadeřábek (vpravo) proti Anglii.
Černý pátek. Češi na Anglii nestačili, ve Wembley dostali hodně tvrdou lekci

Kolos s kapacitou necelých 90 tisíc diváků, jenž patří mezi pět nejdražších stadionů světa (tehdy stál anglickou fotbalovou asociaci té-měř 50 miliard korun), vábí. Fotbalisty, fanoušky, novináře. Gary Flintoff z BBC má jasné vysvětlení: „Wembley má jedinečnou atmosféru.“

Tradice stranou

Současná podoba stadionu, v němž hraje kromě „Three Lions“ také Tottenham Hotspur, vznikla v roce 2007. Nahradila fotbalovou „katedrálu“, jak stařičký stánek nazvala brazilská ikona Pelé.

Cizince ovšem napadne: Jak k moderní stavbě přistupují tradicemi svázaní ostrované? Budete se divit, ale ani trochu si nestěžují.

„Po demolici starého stadionu zbyla široko daleko jen holá pláň. Proto ten nový postavili na nejlepším možném místě,“ vysvětluje jeden z domácích fanoušků, který se představuje jako Josh.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Nevyhráli bychom ani s Dočkalem, řekl Šilhavý. Na debakl chce zapomenout

Nevadí mu ani množící se budovy, které okolo Wembley rostou, popřípadě už dávno stojí. „Oblast bylo třeba trochu ‚socializovat‘. Ještě ani teď není něčím, na co bychom mohli být pyšní. Situace se ovšem díky novým hotelům a obchodům zlepšila,“ rozpovídá se.

Nejen díky nim: samotný stadion je známý velkolepými koncerty, o které je nebývalý zájem. George Michael, Bon Jovi, Metallica, Oasis, Madonna, dokonce i Take That, jejichž tour se vyprodala vůbec nejrychleji v britské hudební historii.

Další z fanoušků, Londýňan Vincent, pak hlásí: „Wembley je srdeční záležitost. Je to největší stadion v zemi a odedávna domov naší reprezentace. Upřímně si ani neumím představit, že by se kvalifikace hrála jinde.“

Podívejte se na Wembley

Zdroj: Youtube

Sváteční atmosféra

Podobně smýšlejí také příznivci českého národního týmu, jichž se do Londýna sjelo zhruba šest a půl tisíce.

„Rádi bychom se někdy podívali třeba na Arsenal, ale Wembley přece jen slibuje mnohem lepší atmosféru. Je to svatostánek,“ popisuje s nadšením početný hlouček v rudých dresech.

Čeští fanoušci ve Wembley
Mají můj velký respekt, vysekl předseda FAČR poklonu českým fanouškům ve Wembley

Mimochodem, na těch jim svítí jak jména současných opor Patrika Schicka nebo Vladimíra Daridy, tak i hvězd minulosti: Tomáše Rosického, Pavla Nedvěda, Karla Poborského nebo Jana Kollera.

Když se dozvědí, že právě Poborský, ředitel českých mládežnických akademií a mimo jiné jeden z ambasadorů chystaného Eura 2020 přijede do britské metropole národní tým podpořit, zaradují se. „Budeme to potřebovat,“ podotknou.

Sami fotbalisté vyprávěli, že si zápas v „chrámu fotbalu“ nechtějí užít. Přijeli bojovat. Ovšem nevychutnat si vzácný moment aspoň trochu by byl jednoduše hřích.

Královská návštěva
Kromě tradičních tribun a VIP boxů existuje ve Wembley i Royal Box místo pro královskou rodinu. Původní stavba navíc nesla název Empire Stadium, což mělo dokazovat pořádání přehlídek ke slavnostem britského impéria. Návštěvu královny Alžběty a prince Philippa fanoušci viděli jedinkrát, a to při finále MS 1966. Oba tehdy přihlíželi triumfu domácí Anglie 4:2 nad Západním Německem.

Tomáš Kalas v zápase kvalifikace ME v Anglii
Snažili jsme se i vyhrát, i když to tak asi nevypadalo, řekl po debaklu Kalas