„Jasný verdikt, zda se letos dohraje, nebo nedohraje, ale stále není. Všechno pochopitelně musí projít hlasováním a především se to odvíjí od nařízení vlády,“ prozradil sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

„Ještě na konci minulého týdne jsem byl optimista, ale teď už to zdaleka tak růžově nevidím,“ reagoval staronový předseda Kralovéhradeckého krajského svazu Václav Andrejs.

Petr Čech během vášnivé diskuse s fanoušky Chelsea
Hlášky, které padly o Superlize. Fotbalové hvězdy nešetřily kritikou

„Teoreticky by se mohlo rozvolnit, ale prakticky to moc dobře nevidíme. Se všemi předsedy okresních svazů jsme domluveni, že prostě počkáme na pondělí 26. dubna a uvidíme, s čím vyrukuje naše vláda,“ doplnil Miloš Vitner, sekretář svazu v Ústeckém kraji.

Připomeňme, že na podzim se zvládla přibližně polovina programu. Před sezonou byla nastavena „koronavirová“ pravidla tak, že ročník bude uzavřen, pokud každý z týmů odkope aspoň 50 procent utkání.

Jde o dost zásadní záležitost, protože už v minulé sezoně se v amatérských soutěžích nepostupovalo ani nesestupovalo. Nyní to hrozí podruhé v řadě. „Proto chceme začít. Musíme se k fotbalu vrátit,“ upozornil Andrejs.

Třetina je proti

Jeho názor však není jednomyslný. Podle informací Deníku na schůzce s generálním sekretářem byl poměr 70 ku 30 pro rozjezd. Jsou tedy dost silné hlasy proti.

Klíčové jsou dvě věci. Kdy se bude moci trénovat bez omezení. Jako o posledním možném datu je uvažováno o 3. květnu. Trenéři většinou požadují aspoň tři týdny přípravy na zápasy, v některých krajích se půjde na dva.

Kruciálním problémem se však zdá býti třetí nejvyšší soutěž, tedy ta nejvyšší neprofesionální. Proč? Účastní se jí rezervní týmy ligových klubů. V jejich kádrech jsou profesionálové, kteří během pauzy mohli trénovat.

Petr Fousek
Kandidát na šéfa fotbalu Fousek: Poborský? Fotbal mají řídit profesionálové

„Pokud se rozhodne, že se soutěž nějakým způsobem dohraje, tak si myslím, že by to nebylo fér vůči nám ostatním týmům a sezonu bych považoval za neregulérní,“ řekl útočník Chlumce nad Cidlinou Tomáš Bastin.

Jasněji by mělo být v pondělí při dalším rozvolnění.

Lékař: Trénovat aspoň měsíc
Vedou se o tom diskuze. Zásadní dotaz totiž zní: Jak dlouho potřebují amatéři a mládež trénovat, než se po covidové pauze vrhnou do zápasů.

„Podle mě alespoň měsíc u dospělých, u dětí možná méně, ale přestaly se hýbat a je otázka, zda nezapomněly, že hrály fotbal. Je předpoklad, že bude více zranění,“ varuje lékař Josef Stodůlka, sám fotbalista, který ještě v pětapadesáti kopal za Černíkovice v Královéhradeckém kraji.

Jeho profesním zaměřením jsou plíce, ví dobře, jak se po covidu vracet do kondice. „Nejvíce doporučuji chůzi s prodloužením délky o pár desítek metrů každý den. U mladších pak „indiánský běh“, rekonvalescence je pak kratší,“ radí.