UEFA Barcelonu poprvé potrestala za separatistické vlajky zvané "Esteladas" v hledišti po finále Ligy mistrů v Berlíně a nařídila vítězi soutěže zaplatit 30.000 eur. Poté, co se tyto vlajky s červenými a žlutými pruhy a hvězdou objevily na Nou Campu opět v zářijovém duelu LM proti Leverkusenu, dostali španělští mistři pokutu ještě o 10.000 eur vyšší.

Viceprezident Barcelony Jordi Mestre uvedl, že klub bude bojovat proti sankci všemi dostupnými právními prostředky. "Odvoláme se k UEFA, ke sportovní arbitráži (CAS), případně k civilním švýcarským soudům, a pokud to bude nutné, půjdeme až do Štrasburku," řekl Mestre před dnešním zápasem Ligy mistrů proti BATE Borisov.

"Budeme i nadále hájit zájmy klubu a uvidíme, co z toho vzejde. Zatím z toho ale nemáme vůbec radost. Nechceme s UEFA válčit, ale nikdy nedovolíme, aby byla lidem omezena svoboda projevu," řekl Mestre.

Velká část fanoušků Barcelony, jejíž motto je "víc než klub", se dlouhodobě rekrutuje z příznivců nezávislosti Katalánska na Španělsku. K hlasitým stoupencům idey samostatného Katalánska patří například i nejúspěšnější trenér v dějinách klubu Pep Guardiola.