Přestože se v jednotlivých dvojzápasech dají najít různé důvody neúspěchu, fotbalovým prostředím často rezonuje jeden společný jmenovatel – nadstavba. Pohárového krachu se okamžitě chytili v Edenu.

„Experiment s nadstavbou se obhajoval zvýšením příjmů o miliony. Ty ale nedorazily. Klubový fotbal přijde o stamiliony z příjmů od UEFA,“ napsal na Twitter Jaroslav Tvrdík. A pokračoval: „K tomu si připočtěte dopad na hodnotu hráčů nebo zájem sponzorů. Po prodeji mediálních práv další skvělé rozhodnutí. Ale zavření stadionu nám jde. Good job!“

Trenér Plzně Pavel Vrba
Kouč Vrba po vyřazení z Evropy litoval zahozených šancí

Slova nejvyššího bosse Slavie, která jako jedna z mála od začátku proti nadstavbě brojila, však vyznívají jako nesmyslné „kopnutí“ do nového systému, pro nějž červenobílí stejně hlasovali.

Opravdu může nadstavba za to, že české týmy nebyly schopné proměnit stoprocentní šance, nebo že Sparta takticky nezvládla desetiminutovku v úvodním zápase proti Trabzonsporu? Nedělá si i Slavie předčasné alibi, kdyby neuspěla?

Alibismus

O přínosu nového systému se dá debatovat dlouho, ale když se kdokoli z klubů bude vymlouvat na pohárový krach z důvodu jeho zavedení, jde o čirý alibismus. Právě ony přece mohou do všeho mluvit. Nebyl problém ozvat se dřív. Ať už jde o samotný systém ligy, či termínovou listinu, která letos zkrátila pauzu mezi sezonami na čtyřicet dní.

FC Viktoria Plzeň vs Royal Atnwerp FC
Konec v Evropě. Viktoriány zchladil déšť a Mbokani

InfografikaZdroj: Deník„Někteří kluci měli dvanáct dní volna a je vidět, že nejsou ve stavu, ve kterém ročník končili. Odehráli jsme v něm padesát devět zápasů. Příprava byla naprosto neadekvátní tomu, co sportovci potřebují, což logicky musí být znát,“ prohlásil po posledním ligovém kole trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Právě sešívaní jsou zřejmě jediní, kteří by si mohli na krátkou pauzu stěžovat. Vzhledem k velkému zápřahu v předchozí sezoně.

Ostatní týmy mohly naopak z brzkého startu těžit. Třeba letenský celek ukázal, že ostré duely se mu hodily. Na Turcích byla v prvním utkání jasně znát nerozehranost.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy: Sparta Praha - Trabzonspor
Spartě se v Turecku překvapit nepodařilo. Po prohře se s Evropskou ligou loučí

Jenže jsme opět u toho. Stačilo využít nespočet šancí, které sparťané měli, nedělat diletantské chyby…

Ono nechybělo mnoho a český fotbal teď mohl slavit tři postupy. Zas tak daleko od nich nebylo. A opěvovala by se v takovém případě nadstavba? Těžko.

Stejně tak je nesmyslné hledat za vším špatným právě nový systém. To je jen zkratka brzdící od pojmenování opravdových bolístek, které české kluby trápí.