Podle dostupných informací není jisté, zda zveřejní jména pouze 23 hráčů, s nimiž počítá i na závěrečný turnaj, nebo na tréninkový kemp pozve více fotbalistů.

Ve výběru ale prý nebude liberecký Jiří Štajner. Tahoun čerstvého ligového mistra na Twitteru bez bližších podrobností uvedl, že se ho Euro týkat nebude. Stejně se nechal slyšet stoper Jan Rajnoch z tureckého Sivassporu.

"Tak nejedu na Euro," napsal Štajner během oslav mistrovského titulu, který Slovan získal v sobotu po remíze 0:0 v přímém souboji o prvenství s Plzní. Štajner k celkovému triumfu přispěl 15 góly a byl třetím nejlepším střelcem soutěže.

Brzy šestatřicetiletý hráč měl být v národním týmu alternativou za kapitána Tomáše Rosického na postu ofenzivního záložníka. Bílek na této pozici zkoušel také Daniela Koláře z Plzně či Marka Matějovského ze Sparty. Štajner má na kontě 37 reprezentačních startů a čtyři góly, ale nyní naznačil, že na vrcholnou fotbalovou akci letošního roku nevyrazí.

Rajnoch, který s reprezentací jako náhradník absolvoval celou kvalifikaci, byl na Twitteru otevřenější. "Můj životní sen se rozplynul při návratu domů. Udělal jsem vše, ale nestačilo to. Přeji klukům hodně štěstí a vždycky jim budu fandit," napsal třicetiletý hráč. Pokud ho Bílek opravdu na závěrečný tréninkový kemp nepozve, zažije Rajnoch zklamání jako před čtyřmi lety, kdy na poslední chvíli přišel o nominaci na Euro v Rakousku a Švýcarsku.

Bílek už dříve avizoval, že na přípravný kemp do Bad Waltersdorfu nebude brát žádného náhradníka. "Kdyby jich (hráčů) jelo víc, mohlo by to vyvolávat zbytečnou nervozitu uvnitř týmu, kdo z něj na poslední chvíli ještě vypadne. Pro případné vynucené změny budou doma, nebo na telefonu připraveni náhradníci," uvedl Bílek. Nakonec ale prý není vyloučeno, že do Rakouska vezme i některé hráče ze širšího kádru. Jisté je, že závěrečnou nominaci 23 hráčů na Euro oznámí 29. května v Praze.

Češi na tréninkový kemp vyrazí v neděli 20. května, o šest dní později v Rakousku sehrají přípravné utkání s Izraelem ve Štýrském Hradci. O den později se vrací domů, 1. června v Praze na Letné absolvují generálku s Maďarskem.