„Dokážete si bez ní představit fotbal? Tahle soutěž ho změnila navždy," napsal v předmluvě jedné z knih o Lize mistrů legendární anglický fotbalista, sir Bobby Charlton.

Nablýskanou soutěž si může zahrát jen 32 nejlepších týmů. Ty, kterým se to povede, čeká sláva a pohádkové peníze. Šanci mají i Plzeň se Spartou, dnes večer načnou třetí předkolo. Pokud přejdou přes Maccabi Tel Aviv, respektive CSKA Moskva, musí ještě zvládnout srpnové play-off. Teprve po čtyřech povedených zápasech se otevře brána k pokladu. „Je v nás velké očekávání," pravil plzeňský bek František Rajtoral.

Proč je Liga mistrů tak přitažlivá?

Kvůli Lize mistrů. Zopakujte si nahlas ta dvě slova. Kdo může říct, že hrál Ligu mistrů? Do hlavní fáze nejslavnější klubové soutěži planety z českých týmů zatím prošla jen Sparta, Slavia a Plzeň.

Hrát Ligu mistrů znamená kupu prestiže a zážitky, které si nekoupíte. Fotbalové Česko nikdy nezapomene třeba na velký mač Sparty se slavným Realem Madrid (porážka 2:3 po velkolepém sparťanském výkonu) nebo na partie Plzně proti božské Barceloně z podzimu 2011.

Kvůli setkání s nejlepšími. Pro dva nejlepší české týmy je většina ligových zápasů jen takový lepší trénink, posunout dál se můžou jen díky konfrontaci s elitními evropskými kluby. Evropská liga, pohár číslo 2, je taky zajímavá, ale Liga mistrů je prostě Liga mistrů. Vyvolení naberou zkušenosti z těžkých zápasů, které můžou prodat v bitvách o ligový titul nebo v reprezentaci.

Kvůli penězům. Pro klubové ministry financí je tenhle důvod na prvním místě. Jen za postup do skupiny dostanete skoro 330 milionů korun, což je částka, na kterou v Evropské lize nedosáhnete ani v případě, že ji celou vyhrajete.

Příjemné bonusy následují za body ve skupině a další postupy. Pro zajímavost: vítěz květnového finále v Miláně bude bohatší o 400 milionů korun.

Kvůli atmosféře. Liga mistrů je strop, výš se v klubovém fotbale dostat nemůžete. Tomu odpovídá atmosféra na stadionech, většinou je vyprodáno a hukot na tribunách připomíná včelí úl uprostřed pylové sezony. Od play-off navíc v arénách před zápasem zní vznešená hymna s andělským chórem, jeden z nejznámějších symbolů soutěže. Taky vás od prvních tónů mrazí v zádech?

Kvůli pohárovému koeficientu. Mladá Boleslav vypadla z Evropské ligy už po prvním dvojzápase, teď se musí snažit „pozůstalí". Češi jsou zatím na 13. místě žebříčku, což by jim pro sezonu 2017/2018 dál zaručovalo pět týmů v pohárech.

Z Ligy mistrů se body sbírají snadněji: šest zápasů má tým jistých, a pokud ve skupině neskončí poslední, může hrát poháry i na jaře.

Ale to jsou předčasné úvahy. Napínavá cesta vstříc fotbalovému ráji právě začíná!

Pro zvětšení klikněte na obrázek:

Infografika k Lize mistrů

MARTIN MLS