Devětasedmdesátiletý Švýcar má momentálně od etické komise na 90 dní pozastavený výkon funkce v souvislosti s vyšetřováním rozsáhlé korupční kauzy.

"Stal jsem se hlavním terčem útoku, protože po dobu tří let, především po loňském světovém šampionátu, mě UEFA nechtěla jako prezidenta FIFA. A kdo byl zapojen do tohoto útoku? Politici. Evropská unie. Tohle jsou politické zásahy do sportu," řekl Blatter ruské agentuře TASS.

Korupční aféra v nejvyšším vedení fotbalu vypukla v květnu. Kauzu rozpoutali američtí vyšetřovatelé, na jejichž žádost bylo krátce před kongresem FIFA v Curychu, který měl zvolit nového předsedu, zatčeno sedm Blatterových spolupracovníků.

Šéf FIFA podíl na skandálu odmítl a následně byl opět zvolen do čela světového fotbalu. Čtyři dny nato ale švýcarský funkcionář oznámil, že ve vedení FIFA skončí. Nástupce bude zvolen 26. února.

"Prostě byl proveden útok na prezidenta FIFA. Ale ostatní konfederace stály za mnou. Jen UEFA se snažila, abych šel pryč. Neuspěli. I s tímto cunami jsem byl znovu zvolen prezidentem," podotkl Blatter.

V září ho začali vyšetřovat kvůli podezření z prodeje vysílacích práv na světové šampionáty v roce 2010 a 2014 pod cenou. Dalším terčem vyšetřování je také platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal předsedovi UEFA Michelu Platinimu dva miliony švýcarských franků jako odměnu za práci v roli jeho poradce. Na začátku října kvůli tomu etická komise oběma na 90 dní pozastavila výkon funkce.

"Je to jen další trik, jak mě odstranit z vedení FIFA. Federaci FIFA nemůžete zničit. To není švýcarská banka nebo obchodní společnost. Takže co udělali? Společně se Švýcary prostě vytvořili útok na prezidenta," konstatoval Blatter.

"Jsem si jistý, že když si na UEFA na začátku řekli, že mě nechtějí, ani oni nevěděli, jaký to bude mít politický význam. Mistrovství světa a prezident FIFA jsou prostě míče ve velké politické hře," dodal.