Mladá Boleslav, která obsadila v lize čtvrté místo, si navíc díky pohárovému triumfu polepšila a do Evropské ligy vstoupí až ve 3. předkole. "Řadím tohle vítězství hodně vysoko, i vzhledem k tomu, že se nám v lize nepovedlo porazit Liberec. Je to pro nás o jedno předkolo Evropské ligy míň, pokusíme se probojovat do skupiny," řekl novinářům trenér Mladé Boleslavi Karel Jarolím.

Díky vítězství Mladé Boleslavi se kvalifikoval do 2. předkola Evropské ligy Slavia. "Věděli jsme, že v první řadě pomůžeme sobě, a když je to takhle spojené se Slavií, jsem rád. Myslím, že vzhledem k zázemí a fanouškům Slavie je to dobře," uvedl Jarolím. "Doufám, že by se od nich (Slavie) něco mohlo objevit, bylo by to příjemné překvapení," usmál se.

"Jsme šťastní, že nakonec to páté místo stačilo na postup do předkola Evropské ligy. Klub jako Slavia do Evropy patří a jsem rád, že se nám to s přispěním Boleslavi povedlo už letos. Věřím, že se na předkola pořádně připravíme a návrat Slavie do Evropy si jak my, tak fanoušci užijeme," řekl pro klubový web trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Finále příliš nelákalo

Jablonec si po sedmém místě v lize náladu nespravil a v pohárech si nezahraje. V sedmém finále domácího poháru si připsal pátou porážku a na triumfy z let 1998 a 2013 nenavázal.

Finále na poloprázdném stadionu v Teplicích začalo opatrně. Jablonecký Doležal pálil v úvodu jen do Šedy a na druhé straně odvrátil gólman Hrubý Kalabiškovu hlavičku. Poté se hrálo hlavně mezi oběma šestnáctkami a zajímavější akce přišly až těsně před přestávkou.

Dalekonosná rána mladoboleslavského Jánoše skončila těsně nad, na druhé straně upadl ve vápně Mingazov, sudí Hrubeš ale penaltu nenařídil. Už v nastavení první půle měla Mladá Boleslav první velkou šanci utkání. Na Ščukův centr si naskočil aktivní Kalabiška, ale Hrubý jeho hlavičku vyrazil na roh.

Triumf trefil Chamosta

Úvod druhého dějství byl ještě opatrnější než začátek zápasu, rozhodující momentpřišel až v 71. minutě. Střídající Chramosta byl na hřišti necelé tři minuty, když ho kolmou přihrávkou vysunul do brejku Kalabiška a mladoboleslavský kanonýr s přehledem po zemi překonal Hrubého. Svým sedmým gólem potvrdil pozici nejlepšího střelce této sezony domácího poháru.

"Věděl jsem hned od začátku, že to dám levou nohou podle něj. A vyšlo to. Povedl se mi vstup do utkání. Nevím, jestli to je můj životní gól, ale jeden z těch důležitých," řekl Chramosta.

Vyrovnat mohl Greguš, z dobré pozice ale pálil mimo. V 74. minutě Mladá Boleslav náskok pojistila. Rada zahrál přímý kop na hranici malého vápna, kam si naběhl Ščuk a z voleje překonal bezmocného Hrubého. Stylově se tak rozloučil s Boleslaví, kterou po sezoně opouští. "Užil jsem si to na konci a opouštím Boleslav šťastný a spokojený," řekl Ščuk.

Středočeši porazili Jablonec i ve třetím vzájemném duelu této sezony. "Když jsme chystali nějakou změnu, střídání, soupeř nás potrestal druhým gólem a pak už jsme neměli síly, abychom se zápasem něco udělali. Boleslav ukázala v klíčových momentech svou kvalitu," doplnil trenér Jablonce Zdeno Frťala.

Finále MOL Cupu, fotbalového poháru FAČR v Teplicích:

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 2:0 (0:0)
Branky: 71. Chramosta, 74. Ščuk. Rozhodčí: Hrubeš - Hock, Pospíšil - Příhoda, Nenadál. ŽK: Jánoš, Kúdela, Šeda, Magera - Doležal. Diváci: 2543.

M. Boleslav: Šeda - Kysela, Kúdela, Čmovš, Fleišman (87. Pauschek) - Ščuk, Rada - Jánoš (68. Chramosta), Čermák, Kalabiška - Magera (90. Takács). Trenér: Jarolím.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Rossi, Hybš - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil (72. Trávník), Mingazov (78. Wágner) - Doležal (83. Mihálik). Trenér: Frťala.

Počet vítězství:

6 - Sparta Praha,
3 - Slavia Praha,
2 - Viktoria Žižkov, Teplice, Jablonec, Liberec, Mladá Boleslav,
1 - Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Olomouc.