Na šampionát v Brazílii se těší. "Nejvíc věřím Brazilcům. Hrají doma, mají trenéra, který už s Brazílií mistrem světa byl. Je tam řada hráčů, kteří hodně pracují pro tým, řekl bych až trochu nebrazilsky," uvedl Čech pro své internetové stránky.

"Doma hrají dobře, což se ukázalo i na Poháru FIFA. Ten tlak jim spíš vyhovuje a doma jsou o stupeň lepší než jinde. Myslím, že je národ v rytmu samby dotáhne hodně daleko," předpovídal Čech.

Jinak od mistrovství očekává spoustu překvapení. "Od konce sezony uplynula poměrně dlouhá doba. Hráči vypadnou ze zápasového rytmu, pak se do něj musí zase dostávat. Někdo se s tím dokáže vypořádat líp, jiný hůř. Proto může být spousta překvapivých výsledků," podotkl. "Není pravidlem, že hráči, kteří zářili v sezoně, musí mít i skvělé mistrovství," dodal.

Je zvědavý, jak se povede Anglii. "Buď postoupí hodně daleko, nebo doplatí na to, že má příliš nováčků. Záleží, jak to ti mladí hráči ustojí. Třeba jim to bude vyhovovat a dojdou daleko. Mužstvo má Anglie velice dobré a určitě může konkurovat všem těm týmům, co mají ve skupině," řekla reprezentační jednička.

Mrzí ho, že na šampionátu český tým chybí. "Je to velká škoda, ale nedá se nic dělat. Prostě jsme si to neuhráli, i když ve finále zas tak moc nechybělo. Pro český fotbal by samozřejmě bylo lepší, kdybychom tam hráli. Pro mě osobně by to teď bylo dost hořké, protože bych s tou rukou chytat nemohl," připustil Čech.

Momentálně pokračuje v rehabilitaci po operaci ramena, které si vykloubil na začátku května v úvodním semifinále Ligy mistrů.

"Vše jde zatím podle plánu. Už můžu přidávat kondiční věci, posilování. Pokud nenastanou komplikace, mohl bych zvládnout odtrénovat co největší část přípravy. Denně pracuji v Cobhamu, mám tréninkové centrum pro sebe. Všichni jsou pryč, jsem tu jen já s fyzioterapeutem, který tu zůstal kvůli mně," přiblížil Čech.

Chystá se také na dva týdny s rodinou do Španělska. "Abych aspoň změnil prostředí a trochu si vyčistil hlavu. Budu tam ale každý den makat, dostanu plán věcí, které musím odtrénovat. Nebude jediný den, že bych se jen válel a nic nedělal," dodal dvaatřicetiletý brankář.