Čech však krotí přehnaný optimismus. „Můžete bránit sebe líp, ale když se vám stane to, co se nám stalo s Arménií, že to soupeř trefí do šibenice, tak mu můžete jen zatleskat. A je úplně jedno, jestli to je Kanada nebo Brazílie."

Jak se hledá motivace na takové utkání proti soupeři, který není až tak atraktivní?

Hrát za národní tým, to je motivace sama o sobě. Takže je jedno, s jakým soupeřem hrajete nebo v jakém postavení je v žebříčku. Důležité je, abychom ten zápas odehráli dobře a vyhráli.

Zvažoval jste svou účast pro toto utkání, které je spíše testem?

Já si zápasy nevybírám, nechávám to na trenérovi, jestli chce, abych dorazil. Já jsem se za celou dobu v národním týmu omluvil pouze ze zranění a jednou ze zápasu v Turecku. Jak jsem říkal, pokud nemám zdravotní problém, tak reprezentuji rád.

Kanada nedala už osm zápasů gól. Počítáte s čistým kontem?

Záleží na soupeři. Oni třeba v zápase s Austrálií prohráli 3:0, ale v prvním poločase měli tři velké šance, které kdyby proměnili, tak mohli klidně o poločase vést. Můžete bránit sebelíp, ale když se vám stane to, co nám s Arménií, že se soupeř dostane k odraženému míči 
a z třiceti metrů to trefí do šibenice, tak mu můžete jen zatleskat. A je úplně jedno, jestli to je Kanada nebo Brazílie. My budeme hrát tak, abychom ten gól nedostali.

Vybaví se vám vzpomínky na zápas s Dánskem, který jste naposledy v Olomouci odehráli? Co je pravda na tom, že se sem hráčům právě z toho důvodu moc nechtělo?

Tak kdybychom jezdili na stadiony jen podle toho, jaký jsme kde uhráli výsledek, tak to nevím, kde už bychom hráli. Tolik stadionů zase v České republice nemáme, aby vyhovovaly pravidlům na mezinárodní zápasy (směje se). Ne, samozřejmě hrajete tam, kde víte, že máte zázemí, že fanoušci přijdou. Snažíte se zápasy národního týmu rozdělit tak, aby se hrálo na Moravě a aby se hrálo v Čechách. Máme tady samozřejmě nepříjemnou zkušenost s posledním zápasem, ale to nehrálo roli.

PETR MUSIL