Třicetiletý kapitán svůj tým tradičně držel nad vodou. „Oproti Ukrajincům jsme nebyli rozehraní. Za tři týdny to bude určitě lepší," vzhlíží s optimismem k prvnímu kvalifikačnímu duelu v Dánsku.

Petře, máte za sebou prověrku před blížící se kvalifikaci, jak ji vnímáte? Splnila svůj účel?

Máme za sebou dobrou prověrku. Postavil se proti nám soupeř, který byl rozehraný, bylo znát, že jejich hráči už mají za sebou pět, šest ligových kol, kdežto u nás byli někteří bez ostrého zápasu. Ukrajina hrála dobře, v její sestavě se objevili nováčci vybraní pro novou kvalifikaci, chtěli se ukázat, chtěli hrát. Jsem rád, že jsme se tím vším dokázali vyrovnat, nedostali jsme branku a čisté konto se vždy počítá.

Ukrajina měla více šancí, dostávala vás pod tlak. Je výsledek lepší, než celková hra?

Měli některé příležitosti, my jsme udělali zbytečné ztráty, po kterých soupeř zahrozil. Jak už jsem řekl, svou roli sehrála nerozehranost. Pozitivní bylo, že jsme dokázali s tímto handicapem vyrovnat. Navíc šance jsme měli i my a mohli jsme i vyhrát. Ve druhé polovině druhého poločasu se nám dařil pressing, ze kterého vyústily dvě, tři příležitosti, které zaváněly gólem.

Kdy vám osobně bylo v utkání nejhůře, z hlediska ukrajinských šancí?

V jednom případě proletěl šestnáctkou balon, byli tam hráči, kteří ho mohli tečovat. Závarů tam ale bylo více, kluci si s tím naštěstí dokázali poradit.

Čekal jste, že budete mít tolik práce?

Chtěli jsme hrát lépe. Ale všechno vyplynulo ze hry. Soupeř hrál opravdu dobře, navíc mu pomohlo i výborná atmosféra na stadionu.

Ukrajina vás často dostávala pod tlak. V Dánsku vás může čekat obdobný zápas, z tohoto hlediska šlo dnes o užitečnou prověrku…

Budeme hrát zápas venku, asi v podobné atmosféře. Soupeř nás taky bude chtít dostat pod tlak, v tomto směru dnešní utkání splnilo svůj účel. Bude to hodně podobné, a věřím, že výsledek pro nás dopadne lépe.

Černou kaňkou na utkání bylo zranění Václava Pilaře. Zatím vše nasvědčuje tomu, že na Dánsko nebude. To je velká ztráta…

Ztráta to je a velká. Už nám chybí Rosa s Plášou. Nám nezbývá nic jiného než se těmito zraněními vypořádat. Já doufám, že Vaškovou zranění nebude tak dlouhé, bohužel na Dánsko zatím nevypadá. Je to pro něj velká smůla a škoda už vzhledem k tomu, že začíná nové angažmá.

Do dalšího srazu zbývají tři týdny. Do té doby se rozběhne třeba bundesliga, kde máme hráče, myslíte, že do reprezentačního výkonu projeví jejich rozehranost?

Samozřejmě, že je to plus, někdo odehraje zápasů více. I co se týče herní pohody, se toho dost změní. Je vidět, že když hráč skončí přípravu a jde hned do zápasu, tak to není nikdy ono.