O první zápas Most vs. Kolín (středa 13.00 na Vyšehradě) se pořadatelé lehce strachovali. „V Kolíně měsíc nereagovali na telefony ani na maily, ozvali se až v pondělí. Je to dobré, se zápasem i turnajem počítají," řekl ředitel turnaje Aleš Kolář.

Z každé skupiny postoupí jen vítěz, v případě rovnosti bodů nově rozhodne brankový rozdíl či větší počet vstřelených gólů, teprve potom vzájemný zápas. „Takhle bude turnaj atraktivnější. Stávalo se, že týmu nevyšel první zápas a další pak vypustil," pravil Kolář.

Čtyři nejlepší si to 24. a 25. ledna rozdají o zlatý buclatý pohár s dvěma uchy a masivním dřevěným podstavcem, Final Four se letos bude hrát v Brozanech nad Ohří. 

„Se závěrečným turnajem chceme rotovat po republice a přiblížit se lidem, aby si mohli na fotbal sáhnout. I v regionech, kde nemají ligový tým," vysvětlil ředitel Kolář.

Přesnosy i v televizi

Nejzajímavější novinka? Na odměnách se letos rozdá víc, přesně 624 tisíc korun. Za každý získaný bod ve skupině tým dostane 5 tisíc, ve Final Four 22 tisíc. „Takhle budou mít týmy pořád o co hrát, i když už třeba nebudou mít šanci postoupit ze skupiny," podotkl Kolář.

„Řekl bych, že tenhle motivační systém je správný," míní herec David Novotný. A pak se usmál: „Kdybychom to tak měli na divadle, nemusel bych už dělat patrona Tipsport ligy."

Zápasy můžete sledovat i v teple: dva duely základních skupin bude vysílat Česká televize (z Final Four půjde hodinový sestřih) a z každého hracího dne nabídne jeden přenos TV Tipsport.

Bez Sparty, Slavie i Plzně

Pro zajímavost: podle bookmakerů Tipsportu je nejžhavějším favoritem na vítězství Mladá Boleslav s kurzem 3,5:1, následuje Dukla a Olomouc.

„Kdo hraje? Kolín? Varnsdorf? Takže možná vyhraje Brno nebo Jihlava, protože tam chytá Jarda Blažek," usmál se Novotný, vášnivý fanoušek Sparty. Ta v Tipsport lize znovu chybí, stejně jako Plzeň či Slavia.

„Oslovili jsme všechny ligové týmy. Sparťané už měli i vybrané termíny, ale 14 dnů před uzávěrkou nám řekli, že dají přednost zápasům se zahraničními soupeři," řekl Kolář. „Škoda, tentokrát jsme byli blízko."

Skupina A (Praha – Vyšehrad): Most, Kolín, Táborsko, Bohemians.
Skupina B (Praha – Vyšehrad): Dukla, České Budějovice, Žižkov, Vlašim.
Skupina C (Mladá Boleslav): Mladá Boleslav, Hradec Králové, Varnsdorf, Pardubice.
Skupina D (Olomouc): Olomouc, Brno, Baník Ostrava, Zlín.

MARTIN MLS