Fotbalisté Chelsea s Petrem Čechem v brance vyhráli ve 20. kole anglické ligy ve Wolverhamptonu 2:1 a po čtyřech zápasech se dočkali vítězství. O výhře londýnského klubu rozhodl brankou minutu před koncem záložník Frank Lampard.

Chelsea na stadionu Molineux vedla od 54. minuty, kdy se po rohu trefil brazilský záložník Ramires. Za Wolverhampton vyrovnal v 84. minutě Stephen Ward, Chelsea však minutu před koncem po kombinaci s Fernandem Torresem a Ashleym Colem poslal opět do vedení Lampard.

"Věřil jsem, že se ještě zmobilizujeme, že alespoň jedna šance přijde. A přišla," řekl Čech na svých internetových stránkách. "Tentokrát jsme hráli oproti posledním zápasům hlavně dopředu opravdu dobře. Jen je škoda, že jsme nedali dřív druhý gól a bylo z toho takové drama. Ale tým ukázal velkou sílu," uvedl.

V závěrečných vteřinách k prvnímu tříbodovému zisku od poloviny prosince pomohl i Čech, když po autovém vhazování instinktivně vyrazil nepříjemnou hlavičku Kevina Doyla. "Kdyby dali gól, tak by to pro nás byla pořádná rána do zubů. Viděl jsem, jak někdo balón prodlužuje a myslel jsem si, že do toho skočím," řekl český brankář. "Ale bylo jasné, že tam nebudu první, tak jsem čekal na čáře. Odhadl jsem tu situaci správně, bylo to o reakci ve zlomku vteřiny. Byl jsem dobře postavený a míč jsem vyhodil nad břevno," dodal.

Chelsea se díky vítězství posunula se 37 body na čtvrté místo. K němu jí pomohlo i zaváhání Arsenalu, který ve večerním utkání na hřišti Fulhamu po vyloučení obránce Johana Djouroua po druhé žluté kartě v 78. minutě prohrál 1:2. "Kanonýři" mají na kontě o bod méně než Chelsea, mezi elitní čtyřkou tabulky vydrželi pouhé dva dny.

Arsenal vedl po brance Laurenta Koscielného z 21. minuty a jednogólový náskok drželi hosté až do 85. minuty, kdy vyrovnal Steve Sidwell. Výhru zajistil Fulhamu ve druhé minutě nastavení Bobby Zamora. Český záložník Arsenalu Tomáš Rosický nastoupil v 65. minutě, Marcel Gecov na straně Fulhamu byl jen mezi náhradníky.

Wenger si po zápase stěžoval na rozhodčího. Djourou podle francouzského kouče neměl dostat první žlutou kartu. "Byl to výsměch. Soupeř se pak snažil, aby viděl i druhou a rozhodčí jim na to skočil. Spíš měl ale písknout faul pro nás," prohlásil s tím, že sudí Lee Probert připravil Arsenal také o penaltu po zákroku Philippa Senderose na Gervinha.

"Byla dvěstěprocentní," uvedl Wenger. "Ale víme, že pro nás se penalty nepískají. Měli jsme mít už jednu proti Queens Parku… Tenhle zápas měl být rozhodnutý v prvním poločase. Místo toho jsme měli smůlu a velmi k tomu přispěl i rozhodčí," přidal.

Chelsea čekala na ligové vítězství od 12. prosince, kdy porazila 2:1 vedoucí tým tabulky Manchester City. Poté následovaly remízy 1:1 s Wiganem, Tottenhamem, Fulhamem a na Silvestra tým trenéra Andrého Villase-Boase prohrál 1:3 s Aston Villou.

Čech proto doufá, že výhra nad Wolverhamptonem pomůže Chelsea z výsledkové krize. "Dobře víme, že tohle není umístění ani bodový zisk odpovídající kvalitám Chelsea. Sami od sebe čekáme daleko víc a zbývající část sezony chceme odehrát úplně jinak. Potřebujeme se udržet v první trojce tabulky," prohlásil Čech. "Dnes jsme udělali jen první krok. Je to jeden výsledek, od kterého se můžeme odrazit a záleží jen na nás, jak to zvládneme," prohlásil.

Fotbalisté předposledního Blackburnu nedokázali navázat na překvapivé sobotní vítězství nad obhájcem titulu Manchesterem United a se Stoke prohráli 1:2. Oba góly hostů vstřelil anglický útočník Peter Crouch, který zaznamenal 100. a 101. ligovou trefu v kariéře.

Anglie, 20. kolo

Aston Villa - Swansea 0:2
(4. Dyer, 47. Routledge), Blackburn - Stoke 1:2 (69. Goodwillie - 17. a 45. Crouch), QPR - Norwich 1:2 (11. Barton - 42. Pilkington, 83. Morison), Wolverhampton - Chelsea 1:2 (84. Ward - 54. Ramires, 89. Lampard),Fulham - Arsenal 2:1 (85. Sidwell, 90.+2 Zamora - 21. Koscielny).