"Nemyslím si, že by náš podzim byl neúspěšný," řekl Lavička na tiskové konferenci po čtvrteční prohře s Young Boys. "V létě byl cíl dostat se do skupiny Ligy mistrů, to se nepovedlo, ale dokázali jsme postoupit do Evropské ligy, kde jsme sehráli nejen bodově, ale i herně důstojnou roli," dodal.

"Musíme se zlepšit v zápasech, kde rozhodují detaily a záleží na tom, jestli šanci proměníte, nebo ne. To je herní prvek, na kterém máme co zlepšovat. A neproměněné šance jsou i společným jmenovatelem těch tří nepovedených duelů," konstatoval letenský kouč s narážkou na nezdary s Häckenem a Malmö.

Proti Bernu promarnila Sparta velkou šanci, protože k postupu do play off jí stačila i remíza. "Cítím velké zklamání, protože jsme přijeli uhrát postupový výsledek," uvedl Lavička. "Zápas nabídl šance na obou stranách. Nás dlouho držel brankář Marek Štěch, ale rozhodla penalta," přidal.

"Domácí pak byli na koni. My jsme poslali na hřiště další ofenzivní hráče, ale ke gólu to nevedlo," prohlásil Lavička. "Byli jsme blízko, když Mario Holek netrefil prázdnou branku, ale už jsme hráli na plné riziko a soupeř nás z brejku potrestal," poznamenal.

Podzim si budeme analyzovat

Sparta nastoupila bez zraněného kapitána a nejlepšího střelce Davida Lafaty, kterého v útoku nahradil Tomáš Přikryl. "Samozřejmě, že nám David chyběl, je to náš klíčový hráč. Možná kdybychom ho měli na hřišti, tak bychom některé z šancí proměnili. Ale jsou to jenom spekulace," uvedl.

"Přes velké úsilí lékařského týmu se do pořádku nedal, ale Tomáš se snažil a pracoval. Je to však jiný typ hráče než David a jeho efektivita nebyla taková," dodal Lavička.

Pro Spartu tak sezona po neúspěchu s Malmö skončila stejně, jako začala. "Nechci dnešek přirovnávat k minulým zápasům. Ale cítím velké zklamání, také z toho pohledu, že s deseti body, se kterými se v jiných skupinách postupovalo, jsme ze hry. Nezbývá nám ale nic jiného, než pracovat dál," prohlásil.

Případných následků vyřazení z pohárů - ať už jde o odchody hráčů, nebo odvolání trenéra - se nicméně trenér nebojí. "Nedokážu říct, jak se k tomu postaví vedení. Budeme si podzim analyzovat, ale nevím, jaké z toho vzejde rozhodnutí," uzavřel Lavička.