Francouzský smutek. Antoine Griezmann ukryl hlavu do dlaní a nechal se utěšovat od stejně zklamaných kumpánů. Mladým Francouzům se před turnajem moc nevěřilo, ale nakonec to bez marodícího šéfa Ribéryho dotáhli mezi nejlepších osm. A kdyby proti nim ve čtvrtfinále s Německem nechytal božský Neuer…

„Dojeli jsme na nezkušenost, Němci jsou na rozdíl od nás na velké zápasy zvyklí," říkal kouč Didier Deschamps. „Ale i tak jsem na kluky hrdý. Doufám, že spolu nějakou dobu vydrží. Čeká nás ještě hodně práce, ale budoucnost vypadá slibně." 

Pro úplnost: za dva roky Francouzi hostí Euro.

Kolumbijský smutek. Těžko mohl něco udělat líp. Nepolapitelný James Rodríguez se trefil v každém duelu, přesto stateční Kolumbijci do semifinále neproklouzli.

Možná i kvůli tomu se nejlepší střelec turnaje těsně po prohraném zápase s Brazílií rozplakal. „Proč brečím? Protože jsme do toho dali všechno a chtěli jsme jít dál," líčil zjihlý čarostřelec. „I tak ale můžeme odjíždět s hlavami nahoře."

Mimochodem, pro Kolumbii je letošní čtvrtfinále historické maximum. „Všem jsme ukázali, že jsme se na mistrovství světa nepřijeli jen zúčastnit," pronesl trenér José Pékerman.

Belgický smutek. Za pět zápasů jen dvě asistence? Eden Hazard od sebe čekal víc. Belgický šikula na mistrovství světa hazardoval se svojí pověstí budoucího Messiho a v prohraném čtvrtfinále s Argentinou jej trenér stáhl z placu už čtvrt hodiny před koncem. Černý kůň brazilského dostihu docválal.

„Jsem zklamaný, ale odehráli jsme dobrý turnaj," povídal 23letý belgický klenot po rozlučce se svým prvním mistrovstvím světa. „Jsme mladí, talentovaní a tenhle šampionát pro nás byl užitečná lekce. Teď už se díváme dopředu."

Letos čtvrtfinále, za čtyři roky medaile? Podle trenéra Marca Wilmotse klidně: „Ze všech čtvrtfinalistů jsme měli nejmladší tým. Zkušenosti z Brazílie se nám budou hodit."

Kostarický smutek. Bolest se mísila s hrdostí. Parta ze středoamerické zemičky (čtyři a půl milionu obyvatel) nikdy nedošla na mistrovství světa tak daleko jako letos a od semifinále ji odstřihly až prohrané penalty s Nizozemskem.

„Když jsme sem přijeli, moc lidí nám nevěřilo. Jenže my jsme dokázali spoustu úžasných věcí," pravil trenér Jorge Luis Pinto. Jeho pečlivě bránící tým byl největší senzací turnaje: první místo v našlapané skupině s třemi bývalými mistry světa a v osmifinále šťastný let přes Řecko. A pak… Kolik chybělo, aby outsider hrál o medaile?

„Je neskutečné, že jsme tu v normální hrací době ani jednou neprohráli," poznamenal nový národní hrdina, brankář Keylor Navas. „Domů se můžeme vracet pyšní."

MARTIN MLS