"Všichni jsme si přáli přelézt přes Šachtar a že se nám to povedlo, tak to je další úžasná stránka našeho plzeňského příběhu," řekl Horváth.

Postupu si váží o to více, že Šachtar měl v týmu velké individuality. "Ti jejich Brazilci a bek Srna jsou výjimeční hráči, kteří by klidně mohli hrát v Barceloně či Bayernu. Jejich kvalita byla obrovská, my to však se štěstím ustáli," uvedl Horváth.

Klíčem podle něj bylo, že se plzeňský tým ze síly soupeře nerozklepal a využil své pohárové zkušenosti. "Zachovali jsme se jako vyspělé mužstvo. I když naši nejlepší hráči byli Štěstí, Náhoda a Tyčka, tak svým taktickým výkonem jsme si postup zasloužili. Minimálně dva poločasy jsme jim byli vyrovnaným soupeřem. My jsme prostě dokázali své šance využít a to rozhodlo," dodal Horváth.

Postup Plzně podle Horvátha ukázal, že až na opravdové velkokluby se dnes dá hrát s každým protivníkem.

"Šachtar je podobně jako další týmy v Evropské lize svou kvalitou a rozpočty před námi, ale dokázali jsme si, že na hřišti se ty rozdíly mažou. Až na ta opravdu top mužstva se dá hrát se všemi, jen je třeba využít momenty, kdy nejsou koncentrovaní. To se nám teď povedlo a to je důkaz toho, že jsme vyspělé mužstvo," prohlásil.

Lyon prý bude favoritem

I proto věří, že Plzeň může zvládnout také osmifinálový souboj s Lyonem.

"Když budeme na Lyon připraveni jako na Šachtar, zase budeme hrát o postup. Netvrdím, že postoupíme, ale když jsem se koukal na jejich zápas s Oděsou, nepřišlo mi, že by byl Lyon herně silnější než Šachtar," podotkl Horváth, který soupeře studoval ještě na hotelu v Doněcku.

Nic to však nemění na tom, že sedminásobný francouzský mistr a semifinalista Ligy mistrů z roku 2010 bude favoritem. "Určitě se Lyonu bát nebudeme, ale je to tým, který má za sebou velké úspěchy. Je to velký pojem ve francouzském fotbale, takže k tomu přistoupíme s respektem a pokorou. Věřím, že jsme schopni je znovu potrápit," dodal Horváth.

Varuje však před přílišnou euforií.

"Nikdo nečekal, že vyhrajeme v Doněcku, proto teď asi bude očekávání, že po takovém výsledku musíme porazit Lyon, když už tam nikdo silnější než Šachtar není," tuší Horváth, kterého popichoval i jeho kamarád plzeňský hokejista Tomáš Vlasák. "Psal mi, že by bylo hezké zahrát si finále s Tottenhamem. Tak uvidíme," dodal.