Po nepovedeném letním Euru ve Francii ukončili kariéru v národním týmu brankář Petr Čech, záložník Jaroslav Plašil, obránci Roman Hubník s Davidem Limberským i útočník David Lafata, nejisté je pokračování kapitána a dalšího středopolaře Tomáše Rosického.

"Díval jsem se na nominaci, podle startů (39) jsem asi třetí nebo čtvrtý nejzkušenější. Samozřejmě na mně teď bude větší zodpovědnost a budu muset víc mančaft táhnout," řekl Darida novinářům na srazu reprezentace v Praze. "Je to výzva a já se tím nestresuju. Věřím, že to bude dobré. Co jsem teď v Hertě, tak se má role trochu změnila a víc to leží na mně, tak to bude asi podobné," doplnil bývalý hráč Plzně či Freiburgu.

Je zvědavý na nového reprezentačního trenéra Karla Jarolíma, který má pověst přísného kouče s vysokými nároky na disciplínu a životosprávu. "Osobně jsme se nikdy nesetkali, zprávy se životosprávou jsem také měl. Pak co jsem četl, tak bude chtít hrát ofenzivní fotbal. To je dobře a doufám, že se nám to povede a v zápasech vždy ukážeme nějakou tvář," konstatoval Darida.

Euro ho stále mrzí

Ve středu si reprezentace v Mladé Boleslavi odbude v přípravě s Arménií premiéru pod Jarolímem, v neděli pak ČR v Praze vstoupí do kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018 proti Severnímu Irsku. "Bude to důležité nejenom pro nás hráče, trenéra, ale i fanoušky, abychom se dokázali hned co nejlépe dobře prezentovat. Doufám, že to zvládneme a nakopne nás to do kvalifikace," přál si Darida.

Stále ho mrzí neúspěch na ME, kde české mužstvo skončilo s jedním bodem poslední ve skupině. Zápasy se Španělskem, Chorvatskem i Tureckem si dokonce pouštěl ze záznamu.

"Těžko říct, čím to bylo. Tréninky nebyly zas tak ostré, že bychom měli být z něčeho takhle zatavení. Pak je to hodně o hlavách, někteří kluci nejsou zvyklí hrát v takové atmosféře, tak jim to trochu svazovalo nohy. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo," uvedl rodák ze Sokolova, který pomocí speciálního programu zpětně sleduje i duely Herthy. "Mohu se podívat, co jsem udělal v tom zápase, souboje, přihrávky, střely. Tam to mám kompletně sestříhané. Na to koukám vždycky po zápase," dodal.

Uvedl se gólem

V Berlíně zahájil svou druhou sezonu. "Zatím se cítím dobře, v domácím poháru jsme postoupili dál, bohužel Evropská liga nevyšla. Bylo to po dlouhé době a všichni jsme chtěli postoupit, ale hrát k Bundeslize ještě zápasy v Evropské lize by bylo mnohem těžší," řekl Darida.

V nedělním prvním kole německé ligy přispěl brankou k výhře Herthy 2:1 nad svým bývalým klubem Freiburgem. "Mně se podařilo do ligy vstoupit hned gólem, což jsem rád. Pro nás tři body byly extrémně důležité. Závěr byl trošku hektický, ale naštěstí jsme to zvládli. Věřím, že nás to nakopne dál," prohlásil Darida.