Vzpomínáte? Bylo horké léto roku 2007 a „sešívaní“ si vyšlápli na Ajax. Potom zvládli i domácí odvetu, což je poslalo do Ligy mistrů. Už chápete tu symboliku? Slavia nyní bojuje o tentýž úspěch. Včera odletěla na Kypr, aby tam dnes večer vyzvala APOEL Nikósii.

„Věřím, že uhrajeme dobrý výsledek a potom se u nás popereme o postup. Vstřelený gól na půdě soupeře by hodně pomohl,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý.

Zápas 3. kola první fotbalové ligy mezi týmy FC Slovan Liberec a AC Sparta Praha se odehrál 13. srpna na stadionu U Nisy v Liberci.
Kdo komu nadával? Trenéři Sparty a Liberci ve sporu kvůli Ben Chaimovi

Ač jsou slávisté díky řadě posil mírným favoritem, jejich situaci začal komplikovat stav několika opor. Minimálně dnes totiž na trávníku neuvidíte Simona Deliho, šéfa obrany.

Slavia před Ligou mistrůZdroj: Redakce

Koho tedy Šilhavý postaví na místo stopera? Varianty jsou dvě: Michal Frydrych a Michael Ngadeu. Prvně jmenovaný nastupuje na pravé straně, kamerunský fotbalista zase čaruje jako defenzivní záložník. Ovšem oba mají s hrou uprostřed obrany spoustu zkušeností.

Ve výpravě sice nechybí další možný náhradník Jiří Bílek, ani jeho však do zápasu nepustí zdravotní problémy. „Jede s námi jako morální podpora,“ uvedl před odletem Šilhavý.

Neymar přestupuje do Saúdské Arábie.
Od tisíců k miliardám. Kolik stály hvězdy?

Do kyperské metropole se po zdravotních lapáliích vydali středopolaři Jan Sýkora a Jakub Hromada. V neděli si na rozehřátí střihli zápas za juniorku. „Zápas mi pomohl, abych se vrátil rychleji do herní praxe. Kondičně to ještě není ono, ale pomalu se dostávám zpět,“ podotkl Hromada, jedna z letních posil.

Pražané v minulém týdnu přivedli další dvě nové tváře. Eduard Sobol už hrál proti Jihlavě a vedl si dobře. Příchod Miroslava Stocha byl potvrzen právě v pátek.

Slávistický kotel
Cizinci v Česku? Sparta je v klidu, Slavia má problém

Další nepříjemnost? Na Kypru jsou oba, nicméně Slavia mohla na soupisku dopsat pouze Stocha. APOEL má z posledních let s evropskými poháry spoustu zkušeností, loni postoupil do osmifinále Evropské ligy. Letos zase v předkolech přešel přes lucemburské Dudelange a rumunský Viitorul.

Kádr Nikósie stojí na zahraničních hráčích, tempo hry udávají zástupci jižanských národů. „Na soupisce mají Brazilce, Španěly, Portugalce, takže jsou hračičkové, silní na míči. Musíme hrát jako tým,“ řekl záložník Tomáš Souček.

 V první půli se valila na branku Jihlavy útočná lavina červenobílých. Aktivní byla i středeční posila Eduard Sobol.
Jako kočka s myší. Slavia nedala Jihlavě šanci

Najít v týmu Kypřana může být doopravdy celkem problém, v rozhodujícím utkání předkola proti Viitorulu byl v základní jedenáctce pouze jeden. APOEL přišel před sezonou o svého loňského nejlepšího střelce, paradoxně jednoho z domácích hráčů, Pierose Sotirioua, který odešel do Kodaně.

Slávisté se na ostrově ve Středozemním moři musí poprat také s vysokými teplotami, předpověď hlásí přes 35 stupňů. „Teď byla vedra i u nás, tak se s tím snad vypořádáme. Celý týden se na horko připravujeme, pijeme hodně vody,“ prohlásil Souček.

Hráči Slavie. Ilustrační foto.
Potvrzeno. Slavia se ve třetím předkole Ligy mistrů utká s Borisovem

Oproti dvojzápasu s Borisovem začínají Škoda a spol. venku. Může být odveta v Edenu výhodou? „Kdybychom měli dohánět skóre, je to vždy lepší před domácím publikem,“ dodal Šilhavý.

Na některých jeho svěřencích byla ve třetím předkole znát nervozita. Do podobných střetnutí nastoupila většina z nich poprvé v životě. „Snad to bude lepší. Věřím, že zkušenost s Borisovem jim pomohla, když jsme dvojutkání nakonec zvládli,“ doufal lodivod sešívaných.

Po deseti letech se může Slavia vrátit do nejprestižnější klubové soutěže. Otázka zní: Povede se jí na Kypru uhrát solidní výsledek do odvety?