Dosud za jednadvacítku nastoupili jen brankář Tomáš Koubek, který odchytal i poslední nevydařenou baráž o ME s Ruskem, jeho spoluhráč z Hradce Králové Tomáš Holeš a jeden start si připsal také jablonecký stoper Marek Kysela.

"Mimo těchto tří hráčů jsou u nominovaných v kolonce startů samé nuly. Je to úplně nové mužstvo," řekl na tiskové konferenci Dovalil. "Někdo podává dobré výkony v lize, někdo horší, někdo hraje málo a někdo jen ve třetí lize. Nominace je dělaná především tak, že jsme vzali hlavně hráče, které chceme vidět," dodal.

Duel se Švédskem, který se 14. listopadu odehraje na stadionu Viktorie Žižkov, je začátkem nového cyklu, jehož vrchol by měl přijít na domácím mistrovství Evropy v roce 2015.

"Tohle utkání stejně jako ta další v roce 2013 s Ukrajinou, Tureckem a se Slovenskem bude sloužit především k tomu, abychom vyzkoušeli co nejvíce adeptů reprezentace bez ohledu na výsledek. V letech 2014 a 2015 se už soustředíme především na stabilizaci a budeme pracovat s 25 či 30 hráči, abychom byli co nejlépe připraveni na domácí mistrovství Evropy," dodal Dovalil.

V nominaci na Švédsko je sedm hráčů stříbrné devatenáctky z ME 2011 - Koubek, Jakub Jugas, Jakub Brabec, Adam Jánoš, Antonín Fantiš, Jiří Skalák a Vojtěch Hadaščok. Navíc další členové tehdejšího týmu Ladislav Krejčí s Tomášem Kalasem byli místo do jednadvacítky povoláni do reprezentačního áčka, ovšem Dovalil by je stejně jako další reprezentanty Václava Kadlece či Matěje Vydru mohl v této kategorii stále využít.

"Samozřejmě základ by měl být z té stříbrné devatenáctky, ale každý hráč má svůj vývoj. Někdo ustrnul, někdo naopak zase vyletěl. Zraněný je třeba brankář Zapletal, nedaří se tolik Hálovi, Sladký nastupuje ve třetí lize za Domažlice, Skalák je na hranici sestavy Sparty. Je to vývoj a uvidíme, jak to bude vypadat," dodal Dovalil.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na přípravné utkání se Švédskem (14. listopadu od 15:15, stadion Viktorie Žižkov):

Brankáři: Vlastimil Veselý (Brno), Tomáš Koubek (Hradec Králové)
Obránci: Jakub Jugas (Příbram), Marek Kysela (Jablonec), Jakub Brabec (Brno), Matěj Hybš (Sparta), Luboš Tusjak (Slavia), Tomáš Holeš (Hradec Králové).
Záložníci: Ondřej Petrák (Slavia), Adam Jánoš (Sparta), Jaromír Zmrhal (Slavia), Jakub Plšek (Olomouc), Jiří Mareš (Příbram), David Štípek (Plzeň), Milan Jirásek (Sparta), Antonín Fantiš (Ostrava)
Útočníci: Jiří Skalák (Sparta), Marián Kovář (Slovácko), Vojtěch Hadaščok (Liberec).