Pokud jste o víkendu ligu nesledovali, vězte, že slávisté po vítězství 2:1 vylétli na druhé místo za podzimního půlmistra z Plzně, ztrácejí čtyři body. Lídr včera v pohodě porazil Brno 2:0.

Liga se blíží k zimní přestávce, o víkendu se hraje naposledy. Podzimní finále ale není ospalé, fotbal baví.

Bavily nůžky à la Ngadeu, nečekaná trefa karvinského Filipa Panáka skoro z nulového úhlu či tragikomická přestřelka Liberce se Slováckem (2:2) s dvěma penaltami pro domácí a třemi červenými kartami. Hosté na severu vedli už o dva góly, jenže po zápase soptili, cítili křivdu. „Ten pán to vůbec nezvládl," vyplísnil slovácký obránce Patrik Šimko rozhodčího Nenadála.

PSALI JSME: Slovácko běsní kvůli výkonu sudímu. Šimko: Zůstává mi rozum stát

Velká pomoc od Dukly

Bavil i statečný odpor Hradce Králové, který doma trápil unavenou Spartu. Rudí tři dny po postupu do jarní fáze Evropské ligy vyhráli 2:1 za pomoci pohárové taktiky: po prvním gólu se zatáhli a trpělivě bránili.

Sparťané v lize venku vyhráli po dlouhých třech měsících a jsou čtvrtí, jen dva body za Zlínem. „Vážně Zlín prohrál? Olala!" smál se slávista Ngadeu, když mu reportéři prozradili, že jeho tým je už druhý. Díky Dukle, která po smolné sérii překvapivě vyhrála 1:0 ve Zlíně.

Slávistická euforie roste, parta z Edenu neprohrála ani 11. ligový zápas pod trenérem Jaroslavem Šilhavým. „Nepřestává mě to překvapovat," usmál se kouč. Proti Boleslavi jeho chlapce nezastavil ani výpadek světel: nehrálo se víc než čtvrt hodiny, slávistický národ se na potemnělých tribunách bavil máváním rozsvícenými mobily.

Když pořadatelé světla nahodili a hráči se vrátili z kabin na jeviště, stačila Slavii necelá minuta a šla do vedení, které ve druhé půli zvýraznila. „Vyhrála zaslouženě," uznal boleslavský kouč Leoš Kalvoda.

TAKÉ ČTĚTE: Slavii nerozhodil ani výpadek proudu, ovládla šlágr. Uspěly i Teplice

Vítaná změna psychiky

Sápou se slávisté po titulu? Pokud budou hrát jako proti Boleslavi, 27. května se klidně můžou mazlit s nablýskaným pohárem. Čiší z nich sebevědomí, jsou rychlí i důrazní. Plus si připočtěte týmovou sílu: pokud se netrefí kanonýři Škoda s Mešanovičem (tentokrát oba hráli od začátku spolu), zastoupí je jiní, v sobotu Ngadeu s dalším záložníkem Zmrhalem.

Trefně to shrnul obránce Jan Bořil: „Makáme jeden za druhého." „A nezapomeňte na trenéra Šilhavého, změnil naši psychiku," líčil Jaromír Zmrhal, jenž se během podzimu dostal do životní formy a do reprezentace. „Kouč nám vtlouká do hlavy, abychom si věřili a byli odolnější."

Slavia ovšem pořád ještě není dokonalá: ač Boleslav dohrávala v deseti, dokázala na poslední chvíli snížit a konec byl napínavý. „Asi jsme si mysleli, že už se nemůže nic stát," vyprávěl Zmrhal.

Co se Zmrhalovi a spol. stane v pátečním hitu ve Zlíně?

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tma, přerušení, gól. Ngadeu oslavil první trefu za Slavii africkým tancem

Pavlenka: Pauza nás z rovnováhy nevyvedla

Brankář Slavie Jiří Pavlenka inkasuje z penalty.Zdroj: ČTK/Adámek LadislavPraha - V rozhodujících momentech podržel své mužstvo a inkasoval pouze z penalty. Brankář Slavie Jiří Pavlenka si domácí rozlučku s fanoušky užíval. „Atmosféra byla fantastická. Teď ještě vyhrát ve Zlíně, jedeme si tam pro body," říkal plný úsměvů po výhře nad Mladou Boleslaví 2:1.

Neprohráli jste už jedenáct ligových zápasů. Čím to je?
Zvládali jsme bodovat, i když to nebylo vždy úplně optimální. Třeba na Dukle. Proti Boleslavi jsme ale podali naprosto odlišný výkon a pohlídali si to. Musíme být spokojení, na začátku sezony jsme nečekali, kde po podzimu nakonec budeme.

Po půlhodině vypadl proud, museli jste do šaten a pak jste hned dali gól. Pomohlo vám to?
Hráli jsme dobře už na začátku. Boleslav jsme do ničeho nepouštěli a vytvořili si dost šancí, abychom gól vstřelili už dřív. Je dobře, že nás to nevyvedlo z rovnováhy a hned jsme pak ten gól dali.

Mrzí vás, že jste nakonec neudržel čisté konto? Byť kvůli penaltě.
Mrzí. Byl to zbytečný gól, protože jsme tu situaci trochu podcenili. Dovolili jsme soupeři dát dlouhý pas za obranu a tím to začalo. Hlavní ale je vítězství. Kluci hráli skvěle.

Rok 2016 zakončíte v pátek ve Zlíně. Co od toho čekáte?
Jedeme tam vyhrát, abychom potvrdili druhé místo a udělali si náskok. Když budeme hrát jako proti Mladé Boleslavi, tak věřím, že si ze Zlína odvezeme body. (kafe)