„Vzpomínám na Euro jenom v dobrém. Měli jsme výborné mužstvo a myslím, že jsme si to užili jak my samotní hráči, tak i fanoušci, co tam byli. A nejenom na stadionu, ale i v Česku ve fanzónách. Předváděli jsme dobré výkony," říká nyní Marek Heinz k turnaji, kde Češi předvedli například nezapomenutelný obrat z 0:2 na 3:2 proti silnému Nizozemsku.

Nejen v tomto utkání se Marek Heinz střetl s nejlepšími fotbalisty světa. „Jsme malá země, ale pořád můžeme být konkurenceschopní. Každý fotbalový fanda se těší, jak to kluci zvládnou," dívá se osmatřicetiletý ofenzivní hráč směrem k nadcházející události.

Mistrovství si fotbalista naskakující do zápasů tehdy s osmnáctkou na dresu užíval jako celek. „Jsem rád, že jsem se tam dostal a že jsem nějakou měrou přispěl 
k výsledku. Měl jsem z toho radost, užíval jsem si to 
i v krásném golfovém hotelu, na kterém jsme byli. Byla výborná parta, na tréninku byla legrace. Užíval jsem si každou minutu," míní Heinz.

Čechy za outsidery nepovažuje

Nechce vyzdvihovat ani svůj známý, nádherně zakroucený kop ze standardní situace proti německému brankáři Oliveru Kahnovi. „Hodně lidí mi tento moment připomíná, ale daleko důležitější byl gól v prvním zápase proti Lotyšsku, kdy jsme prohrávali a otočili jsme to," vzpomíná třicetinásobný český reprezentant.

Odhadovat sílu českého týmu je podle něj obtížné. „Myslím, že mistrovství bude strašně vyrovnané. Jsou favorizovaná tři mužstva, ale myslím, že to může vyhrát každý. Můj tajný tip je, že překvapí Belgie. Má výborné mužstvo a má to dobře poskládané. Nemyslím, že bychom byli nějací outsideři. Jsme ve velice těžké skupině, ale dnes je každý hratelný. Ani Španělé nemají takovou sílu jako dřív," prohlašuje muž se zkušenostmi například z německého či francouzského fotbalu.

Co zajímavého nabídne Euro ve Francii, si Marek Heinz nenechá ujít. „Určitě se podívám. Jsem zvědavý, takže se mrknu. Není to taky každý rok. Klukům budu fandit a držet jim palce, ať se dostaneme co nejdál. To si asi přeje každý český fanoušek," s úsměvem uzavírá hvězdný útočník.