Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se kuchař stará o fotbalisty? Rudolf Juriga: Svíčková jen za odměnu

Tours /Od zvláštního zpravodaje Deníku/ - Když mluvíte s kuchařem o jeho práci nalačno, riskujete, že se vám začnou sbíhat sliny. Stejné je to v případě Rudolfa Jurigy, jenž vaří fotbalové reprezentaci během Eura.

11.6.2016
SDÍLEJ:

Rudolf Juriga, kuchař české fotbalové reprezentace.Foto: ČTK/David Taneček

„Je to krásná práce, hráči nejsou vybíraví. Sní všechno," říká sympatický chlapík s kulatou tváří a slezským akcentem.

Rosickému a spol. vařil už během minulého Eura před čtyřmi lety a předloni přišel k národnímu týmu nastálo. Osvědčil se i během kvalifikačních zastávek v Turecku či Kazachstánu: do exotických destinací jezdil hlavně z preventivních důvodů.

„Vaří výborně," poklonil se obránce Roman Hubník. „Českou kuchyni dělá skvěle, vycvičil si nás a jsme na jeho jídla zvyklí."

Juriga je v týmu oblíbený, čestné místo měl i při oficiálním focení na soustředění v Rakousku. „Dejte mu do ruky nůž!" chechtali se jeho kumpáni z realizačního týmu.

Každý den vstává v šest a ve čtyřhvězdičkovém hotelu Chateau Belmont hned vyráží do kuchyně, aby byla na osmou připravená snídaně. „Večer chodím spát až v půl jedenácté, když mám všechno nachystané na další den."

Do Francie si přivezl české suroviny

Mluví v krátkých větách, nevtipkuje. Nejradši se baví o svojí práci, do které je zamilovaný. „Víte, kolik mám pro chlapce připravených specialit? Ale nejdřív si musím všechno domluvit s doktory a trenérem."

Do Francie přivezl spoustu českých surovin: ocet, hořčici, droždí i zvláštní těstoviny pro Daridu. Kvůli jeho bezlepkové dietě. „Taky jsem vzal 10 kilo hrubé a 10 kilo polohrubé mouky, protože tady seženete jen hladkou," líčí Juriga.

S hotelovými kuchaři komunikuje německy, francouzštinu má slabší. „Kuchaři se vždycky domluví," usměje se muž v bílém rondonu s logem fotbalové asociace.

Denně chystá dvě tři hlavní jídla, polévky i dezerty. Sladký úsek hráči milují, Juriga jim peče i české bábovky a na snídani chystá ovesnou kaši či dětskou krupičku. „Nikdo nechce nic extra. Jsme jeden tým a všichni jíme stejně."

Všichni můžou jíst i svíčkovou, ale má to háček: „Uvařím ji za odměnu po dvou vítězstvích."

Slušná motivace, viďte?

MARTIN MLS

Autor: Redakce

11.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš se svou manželkou zavítal na hokejový zápas Champions League HC Oceláři Třinec a JYP Jyväskylä.
6 9

Drahoše při hokejovém zápase v Třinci část publika vypískala

Aztécké masky
1 6

Co zahubilo Aztéky? Vědci soudí, že zánik civilizace zavinila střevní infekce

V Ústí zuří válka pohřebnických firem. V krematoriu zasahovala policie

V jediné provozuschopné peci ve střekovském krematoriu v Ústí už se opět spalují nebožtíci. Zařízení TABO v úterý odpoledne spustil současný nájemce krematoria Jiří Šauer. Podle kupní smlouvy však pec vlastní firma Memory in Memory Antonína Cíchy. Na místě tak stejně jako v pondělí zasahovala policie.

Kvůli silnému sněžení hrozí kalamitní stav na silnicích, čtvrtek bude větrný

V Česku bude dnes chumelit, za hodinu mohou spadnout až tři centimetry sněhu. Další velmi silné sněžení se očekává ve čtvrtek, kdy na horách může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Ve výstraze to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výbuch v poličských strojírnách: třem dělníkům hrozí až osm let vězení

/VIDEO/ Výbuch delaborované munice v poličských strojírnách zavinili podle policejního vyšetřování tři dělníci.

AKTUALIZOVÁNO

Pro Drahoše je většina voličů, kteří hlasovali pro neúspěšné kandidáty

/ANKETA/ Zhruba tři čtvrtiny voličů většiny nepostupujících kandidátů na prezidenta by ve druhém kole volby daly hlas Jiřímu Drahošovi. Vyplývá to z průzkumu agentur STEM/MARK a Median pro Institut pro Demokracii 21.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>