Stačilo, aby pánové v červených trikách přišli před začátkem veřejného tréninku na plac, a stadionem se nesla euforie.

„Já si to užil. A vy?" mrkl na novináře obránce Marek Suchý. „Je příjemné, že na nás přišlo tolik lidí."
Brankář Petr Čech, jenž dva roky chytal ve francouzském Rennes, dostal do ruky mikrofon, ale byl špatně vyladěný, takže gólmanovi nešlo rozumět. Až ke konci jeho řeči posluchač slyšel, jak Čech plynnou francouzštinou říká: „Díky, že jste přišli!"

Dorazily zhruba čtyři tisíce lidí, čtvrtina kapacity chrámu v Tours. Hlavní tribuna byla plná a spousta fanoušků posedávala za jednou z branek. Kromě Čecha se nejvíc tleskalo kapitánovi Rosickému a záložníku Plašilovi, hvězdě Bordeaux.

„Líbilo se mi to, otevřené tréninky mě baví. Cítil jsem se skoro jako předloni v Plzni, kde na trénink před zápasem s Islandem přišlo pět tisíc lidí," pravil záložník Vladimír Darida.

Hromový aplaus

Kromě konzultanta Karla Brücknera za postranní čárou postávalo i deset záchranářů, ale nebyli potřeba: úvodní trénink byl spíš seznamovací, trval jen něco přes hodinu a většina cvičení se klasicky odehrávala s míčem. Největší ohlas měla závěrečná hra na dvě: jako první se trefil útočník Škoda – a slyšel hromový aplaus. Stejně jako Čech za povedený zákrok.

Češi trénovali necelých šest hodin po příletu do Francie. Zkraje odpoledne se ubytovali ve čtyřhvězdičkovém hotelu Chateau Belmont na sever od centra Tours a vpodvečer poprvé vyrazili na útulný stadion k řece Loiře.

V Tours se hraje druhá liga, čemuž odpovídal i stav zázemí: reportéři na novinářské tribuně sfoukávali pavučiny. Na druhou stranu, v rohu hřiště na velkoplošné obrazovce běžely povedené české momenty z kvalifikace či vtipná upoutávka k loňskému Euru jednadvacítek s Pavlem Nedvědem.

Pro připomenutí: česká cesta Eurem začne pondělním zápasem se Španělskem (15.00 v Toulouse), následovat budou partie s Chorvatskem (17. června od 18.00 v Saint-Étienne) a Tureckem (21. června od 21.00 v Lens).

Odrazí se Češi z Tours za věčnou slávou?

Kuriózní momentyUž během tréninku obránce David Limberský trefil míčem televizní kameru. „Ale ne schválně," culil se.
Když fotbalisté po tréninku házeli míče na tribuny, jeden chlapec se při úprku za balonem zranil. „Asi si zlomil ruku nebo palec," líčil brankář Petr Čech, jenž dal zraněnému na památku rukavice. „Aby příště míč líp chytil."

MARTIN MLS