"Pro mě je krásný pocit, že jsem dokázal vstřelit gól a že jsem dovedl Spartu jako kapitán ve vítězném derby," řekl Vácha po zápase 10. kola první ligy novinářům.

"Já si Slavie vždycky vážil a tady mě vychovali, ale dneska jsem sem přijel jako asistent kapitána, dohrával jako kapitán a chtěl jsem fanouškům a svému týmu dát vítězství. Myslím, že se to velkou parádou povedlo," doplnil středopolař.

Uznal, že lídr tabulky se v Edenu ze začátku trochu trápil. "Každé derby je jiná soutěž a jiný zápas a myslím, že dnes to bylo vidět. My jsme se nějakým způsobem snažili držet zápas ve své režii. Na začátku jsme byli lepší, pak se Slavia trochu oklepala, začala hrát a bylo to vyrovnané. Pak se nám podařilo vstřelit gól a Slavia šla dolů. Po vyloučení Karola Kisela jsme dlouho drželi míč, dokázali si vyhovět a dohrát zapas, jak jsme potřebovali," řekl Vácha.

Než se dočkal odpovědi, zavěsil

Po hodině hry nasměroval Spartu k výhře povedeným přímým kopem. "My jsme se tam domlouvali s Davidem Lafatou, Bořkem Dočkalem a Láďou Krejčím, kdo to kopne. David říkal, že je to daleko, Bořek nestihl odpovědět a já jsem řekl, že to dám. David to fantasticky postavil, já tomu dal pohlavek a zapadlo to tam. Tohle trénujeme na tréninku, jen ta diskuse se mění," popsal defenzivní středopolař svůj premiérový ligový zásah v sezoně.

V závěru utkání měl konflikt s kapitánem Slavie Kiselem, po kterém byl domácí záložník vyloučen. "On dojížděl Tomáše Vaclíka u ztraceného balonu. Myslím, že je to taková pseudobojovnost a nemůže to dělat.

Kisela vyloučili správně

Dvakrát dostal tu samou kartu za ten samý zákrok. Jednou přistál u Maria Holka po odehrání a to samé udělal Tomášovi, který tam jde rukama napřed a vlastně ho udeří. Myslím, že to bylo oprávněné vyloučení," tvrdil Vácha. "Já ho tam zvedal, chytil ho trochu za dres. Také pro mě jasná žlutá karta, takže v tom nevidím nic špatného," doplnil slávistický odchovanec.

Pochválil sparťanské fanoušky, přestože během utkání několikrát použili pyrotechniku a zápas byl kvůli nim přerušen. "Oni nám tady udělali atmosféru jako doma. Byli slyšet celý zápas, fandili fantasticky. To k tomu prostě patří, oni mají takové heslo, že pyrotechnika není zločin, takže jim se to líbilo," uvedl Vácha.

Je rád, že Sparta udržela v čele tabulky čtyřbodový náskok před mistrovskou Plzní. "Je dobře, že jsem získali tři body před reprezentační pauzou. Navíc nám po derby naroste ještě větší sebevědomí. My jsme ten zápas zvládli výsledkově, částečně i herně, dokázali jsme vstřelit dvě branky a soupeře do nějaké vyložené šance nepustili. Pro nás je to povzbuzující do další práce," dodal hráč se 135 ligovými starty a osmi góly.