„Vládne naprostá spokojenost s plným počtem bodů a s morálkou, protože prohrávat s Němci 0:2 není úplně komfortní. Plánovali jsme pobavit fanoušky českého malého fotbalu a napsat nějaký příběh. Že bude až takový, jsme nečekali, rozhodně jsme 0:2 schválně nepohrávali. Jsem přešťastný z toho zápasu," liboval si vedoucí reprezentace a generální manažer Petr Brejla.

První pětka se musí zvednout 

Přesto mu drobné starosti přidělávala souhra první pětky. „Kvůli tomu nejsme zcela spokojení, pořád máme problém. Kluci se strašně snaží, chtějí, ale nefunguje to. Nechceme s Parohem (trenér Zdeněk Parůžek – pozn. red.) sahat do druhé pětky, někoho přesouvat. Musíme tedy hodně mentálně pracovat s první pětkou, aby se zvedla," podotkl Brejla.

Němci šli do vedení po čtvrthodině, když se ze standardní situace prosadil Dominik Rittscher. A za tři minuty zmrazil českou lavičku z rychlého protiútoku Kevin Hildach. Ještě do poločasu ovšem český tým snížil, když ránu Daniela Kavky a doklepl do sítě Jan Rosůlek.

Minutu po přestávce český národní celek srovnal, když Adam Kraus patičkou vysunul Břetislava Tvrzníka, který si připsal druhý gól ve dvou sobotních utkáních. „Pro mě jsou góly důležité hodně pro celý turnaj. Budu sebevědomější a jsem rád, že jsem pomohl mužstvu. Není důležité dávat branky, hlavně ať se daří týmu," zůstal při zemi český obránce.

Každý gól je dobrý 

Ve 39. minutě Češi rozpumpovalsi slušně zaplněné tribuny, když se dostali do vedení. Po standardní situaci pálil Adam Širůček a signál dohrál do sítě Matěj Koudelka.

„Byl to náš secvičený signál, který jsme trénovali, a jsme rádi, že to takhle vyšlo," culil se mostecký záložník. Také Koudelka se trefil proti Itálii i Německu. „Každý gól je dobrý, ale nebylo to nic tak vypracovaného, rád bych dával jiné branky. Každopádně gól na 3:2 potěšil mě i tým," dodal.

Češi otáčejí utkání 

Deset minut před koncem zajistil dvoubrankové vedení Ladislav Mužík, jemuž míč přichystal Daniel Kavka, a domácí lavičku zaplavila euforie. A čtyři minuty před koncem vstřelil pátou branku Adam Kraus.

„Je dobře, že jsme si vyzkoušeli ve skupině prohrávat. Mužstvo je hodně silné na to, abychom otočili utkání, za to jsem rád," radoval se Tvrzník.

Vzápětí sice ještě snížil Florian Graberg, ale v závěru zase udeřil český tým, když si Němci po střele Jana Krátkého dali vlastní branku. „Obrat nám pomohl psychicky, ale i kvůli soupeřům, kteří do dalších zápasů půjdou se strachem. Neztratili jsme ani bod a otočili jsme docela těžké utkání. Jsme v klidu a další zápasy zvládne," měl jasno Koudelka.

Česko čeká bitva se Slovenskem

V semifinále dojde na federální derby se Slovenskem, s nímž český tým ve středeční přípravě remizoval 3:3. „Bude to těžký zápas. Slováci v přáteláku ukázali, že jsou taky silní, ale myslím, že nám bude vyhovovat větší hřiště na Vyšehradě než v Malešicích. Věřím, že to zvládneme a pošleme je domů," doufal obránce Tvrzník.

Ve třech dosavadních měřeních sil česká jedenadvacítka Slovensko dvakrát porazila a jednou s ním remizovala. „Mám ze Slováků veliký respekt, mají výborné hráče. Troufám si tvrdit, že první ze skupiny měli postoupit oni, ne Rumuni. Bude to semifinále a musíme jít za hranice našich možností, abychom do finále postoupili. Nic jiného nechceme," dodal Brejla. Ve druhém semifinále se střetnou Rumunsko s Maďarskem.

Česká republika – Německo 6:3 (2:1)Branky: 25. Rosůlek, 31. Tvrzník, 39. Koudelka, 50. Mužík, 56. Kraus, 59. Krátký – 15. Rittscher, 18. Hildach, 57. Graberg.
Česká republika: Šlégr – Haspra, Hulinský, Koudelka (50. Blaha), Dosoudil (50. Mařík), Širůček (50. Krátký) – Tvrzník (50. Mezník), Rosůlek, Kraus, Mužík, Kavka. Trenéři: Brejla a Parůžek.

Čtěte také: Česká jedenadvacítka deklasovala Italy, hattrick dal Kavka