Zástupci Fortuny se ve středu rozhodli okomentovat nejnovější aféru, v níž bylo obviněno dvacet lidí z fotbalového prostředí. Čtyři jsou ve vazbě - mimo jiné i vlivný šíbr Roman Berbr, místopředseda fotbalové aasociace.

"Fotbal podporujeme v časech dobrých i zlých, naše důvěra ale není bezmezná," vzkázal David Vaněk, generální ředitel Fortuny.

Dagmar Damková, Roman Berbr
Damková rezignovala na post ve výkonném výboru a řídící komisi

Analytici a bookmakeři zpětně prošetřili data týkající se zmanipulovaných zápasů. A potvrdili, že pokud ze strany mafie došlo k ovlivnění kvůli finančnímu zisku, tak ne u nich, ale pravděpodobně mimo české území.

Stejně to vidí i u konkurenčního Tipsportu. "Je nutné si uvědomit, že u nás jsou v nižších soutěžích nebo přípravách jasná omezení, nedá se sázet na počty gólů v poločase a tak podobně," řekl tiskový mluvčí Jiří Hadrava.

Důvěryhodná komise

Fortuna apeluje na fotbalové funkcionáře, aby sestavili funkční a důvěryhodnou komisi rozhodčích. Dále očekává systémové a strukturální změny vycházející z auditů, a to jak finančních, tak i personálních. "Stávající krizi vnímáme i jako příležitost, která nesmí být promarněna," dodal Vaněk.

Michal Káník
"Káně" létalo po lajně. Nyní je bývalý fotbalista znovu v průšvihu

Poté si prý sponzor vyhodnotí, zda je za daných okolností možné pokračovat v partnerství s asociací, nebo je nutné spolupráci předčasně ukončit. 

Mimochodem, už dříve se z profesionálního fotbalu stáhla značka piva Gambrinus. Tehdy to společnost zdůvodnila tak, že kauzy a neochota funkcionářů se situací cokoliv dělat poškozují i její jmémo.