„Tito čtyři kluci by k týmu měli mít hodně blízko a chceme, aby pokaždé některý z nich absolvoval reprezentační akci. Samozřejmě záleží i na tom, jak jim to dovolí jejich vytížení. " uvedl Dušan Fitzel, technický ředitel FAČR a manažer reprezentace, který stál u zrodu myšlenky patronů u reprezentačních týmů.

Už před čtyřmi lety se jako patroni začali postupně objevovat u juniorských reprezentací Radek Bejbl, Ivo Ulich, Luboš Kubík nebo Tomáš Galásek, teď budou také součástí "áčka".

„Řekli jsme si, že když se to osvědčilo u mládežnických reprezentací, proč by to nemohlo fungovat i u áčka. Teď tedy máme čtyři oficiální patrony, jejichž renomé je stále velmi vysoké a počítáme například také s jejich účastí na různých společenských událostech i s aktivním zapojením do dění kolem mužstva. Pro nás bude hodně prospěšné spolupracovat s takovými osobnostmi, které navíc poslouží i jako vzor mladým klukům v reprezentaci," vysvětloval Fitzel.

„Podle mě to je velmi dobrý nápad. Rád se vrátím k reprezentaci v odlišné roli a aspoň poznám její fungování z jiné než hráčské strany. Můžeme předat nějaký svůj postřeh, předat zkušenosti a konzultovat různé záležitosti. Těším se na novou zkušenost," řekl Jankulovski ve finské metropoli.

Účastník tří evropských a jednoho světového šampionátu, v jehož sbírce úspěchů nechybí ani triumf v Lize mistrů a italský titul s AC Milán prý rád vyslyšel aktuální nabídku vedení reprezentace. Stejně jako Nedvěd, Poborský a Grygera, bývalí dlouholetí parťáci Jankulovského v národním týmu.

„Beru to jako čest a vážím si toho. Dlouho jsme reprezentovali a působili ve velkých klubech, ale nikde není psáno, že se podobné funkce dočkáme automaticky. Když jsem byl teď reprezentací osloven, vážil jsem si toho. Rozhodně to neberu jako samozřejmost a pokaždé sem rád přijedu," prohlásil Jankulovski, který hrál za "repre" 78krát.