Za první půl století života toho stihl hodně; měl štěstí, že už nepatřil do generace, která směla odcházet do ciziny až po třicítce. Poznal jižanskou pohodu ve francouzském Toulouse, vydělával ve Švýcarsku a jako jeden z prvních průkopníků ochutnal fotbalovou exotiku v Číně, s týmem Dalian Wanda dokonce vyhrál ligu.

„Byl to poctivec, bojovník, srdcař. Znám ho dokonale, hrávali jsme vedle sebe," zmíní bývalý záložník Martin Frýdek starší. „Dovolíte osobní vzpomínku? Když jsem v roce 1990 přišel do Sparty, byl to právě Vašek, kdo se mě ujal a se vším mi pomáhal."

Rozesmutněl Mečiara

Němeček kmital uprostřed zálohy a měl v sobě vůdčí geny, i proto si ho Sparta vybrala už v osmnácti. Patří do ikonického sparťanského klanu, který se na přelomu 80. a 90. let před prací scházel v holešovickém Parkhotelu a vyhrával jeden titul za druhým. A když náhodou ne, aspoň rozesmutněl Vladimíra Mečiara: legendární slovenský politik se jednou natěšeně přišel podívat na vyprodané Tehelné pole, jenže místo Slovanu zvítězila Sparta.

Také čtěte: Sitcom Vyšehrad s "Lavim" jako fenomén. Limberský se nesměje, co vy?

Zahrál si čtvrtfinále mistrovství světa 1990 a byl ve slavném týmu, který na Euru 1996 urval senzační stříbro. Nic z toho se přitom nemuselo stát, kdyby jako kluk v rodném Hradci Králové vydržel u hokeje. Jenže brzy se nechal zlákat fotbalem a teď může pyšně říkat: „Měl jsem krásnou kariéru."

Co může být krásnějšího, než dát gól Barceloně? Němečkovi se to povedlo, v nultém ročníku Ligy mistrů na mytickém Nou Campu. Byl to pro něj osudový zápas, poví vám to sám: „Skauti Toulouse přijeli omrknout útočníka Romana Kukletu, ale nakonec oslovili mě."

Liga mistrů, listopad 1991: FC Barcelona - Sparta 3:2 (gól Němečka v čase 8:00):

Zdroj: Youtube
 

Neváhal a vkročil do jiného světa, šedivou Prahu z roku 1992 vyměnil za Růžové město, jak se Toulousevznešeně přezdívá. „Jako kdybych přijel na jinou planetu," vzpomíná. Do Francie se zamiloval, o svojí lásce umí dlouze a poutavě vyprávět.

Procházky centrem Prahy

Jezdil na výlety k Atlantiku a nakupoval čerstvé potraviny na trzích, teď ho můžete potkat třeba v centru Prahy, kde se rád prochází. „Znáte Kozí plácek? Magické místo! Kousek odtud je Pařížská, nábřeží nebo známá náměstí, ale turistů je tam zatím málo. Obecně miluju celý střed města, často chodím pěšky a kochám se."

Čtěte také: Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

S fotbalem skončil kvůli trablům s kolenem už ve dvaatřiceti, ale nikdy se nenudil. Dělá hráčského agenta a podniká, je spoluvlastníkem volnočasového areálu u Liberce a dováží do Česka francouzské víno. „Nikdo, kdo prošel Francií, se kouzlu vína nevyhnul," vypráví. „Já si ho taky postupně začal užívat, i když nejdřív jsem ho nakupoval klasicky na doporučení spoluhráčů. Časem jsem si sehnal pár knížek a vidíte, dneska mě víno živí."

I proto mu někdejší parťák Frýdek ke kulatinám na dálku přeje: „Hodně zdraví a ať se ti hýbou kšefty, Václave!"