Pro Tomáše Hübschmana se blíží velký istanbulský večer. Vrchol Poháru UEFA.

Avšak vinou žluté karty bude bez české stopy. „Na mé absenci nezáleží. Důležitý je úspěch týmu,“ říká sedmadvacetiletý defenzivní záložník Šachtaru Doněck.

Už nasáváte atmosféru dějiště velkého divadla. Žije město před finále?

Už jsme stihli nějakou exkurzi. Právě projíždíme městem, pár fanoušků je vidět. Pravý blázinec, věřím, ale vypukne až ve středu večer.

Po vítězném semifinále jste prohlásil, že ve vás víc převládají pozitivní nálady než smutek z karetního trestu. Nezměnilo se to?

Já v životě ničeho nelituju, tím víc ve fotbale. Můžeme se jenom radovat, že se nám podařilo postoupit do finále. Fotbal je kolektivní hra, pro mě nerozhodují jednotlivci. Hlavní je, aby tým vyhrál. A pokud se to podaří, bude to dobré pro klub, i pro všechny hráče. Na pohár se nepíše, kdo hrál ve finále a kdo ne…

Už jste přemýšlel, jaké asi tak budete zažívat pocity na tribuně?

Nad tím takhle nepřemýšlím. Je jasné, že člověk, když je v hledišti, má nutkání do utkání zasáhnout. Že je daleko víc nervózní. Na hřišti je to mnohem jednoduší. Máte šanci něco ovlivnit. Na tribuně jen trnete hrůzou. Vím, že budu mnohem nervóz-nější.

Nabízí se paralela: V sezoně 2002/03 přišel stejným způsobem o finále Ligy mistrů i Pavel Nedvěd.

Vzpomínám si na to. Už před semifinále jsme se o tom s Pavlem bavili. Říkal, že by mi přál, abych kartu nedostal, jako se to stalo jemu (smích).

Přišlo od spoluhráčů po semifinále solidární politování, že nenastoupíte?

Někteří hráči ani nevěděli, že o finále přijdu. Byli překvapení. Trenér Lucescu říkal, že to je škoda. Ale vím, že to mohlo přijít kdykoli, akorát se to stalo na finále. Jsou i větší ztráty, než že Hübschman nebude hrát. Myslím, že máme velkou šanci vyhrát.

Ano? Hrajete proti Brémám, které vyřadily Hamburk. Přál byste si opak?

Ani ne. Brémy budou oslabeny. Nebude hrát Diego, což je jeden z nejdůležitějších hráčů týmu, ani Hugo Almeida. Jsou to hráči, kteří Brémy táhnou. K tomu se zranil stoper Per Mertesacker. Všichni tři pravidelně hrají v základní sestavě. Budou mít daleko větší problém je nahradit než Šachtar mě. Já jsem za Brémy radši.

V případě Hamburku jste se ale mohl potkat s Davidem Jarolímem.

Takhle se na to nikdy nekoukám. Tím spíš, když se s Davidem ani moc dobře neznáme. Párkrát jsme se potkali v reprezentaci, ale že bychom si před semifinále volali, to ne. Samozřejmě by bylo příjemnější, kdyby se ve finále potkalo víc Čechů… Já beru soupeře, který nám přišel. Koukáme se na sebe, ne na protistranu.

Tak se ale na protistranu podíváme. Na co si Šachtar bude muset dát pozor. Zřejmě na standardní situace.

Jednoznačně na standardky. Taky z nich dali hodně gólů. Podívejte se na jejich výškový průměr. Jeden stoper Naldo měří 195 cm, druhý Prödl 194 cm. Levý bek Boenisch 191, řecký defenzivní záložník Tziolis 189, dva útočníci 186 a 185 cm. Jsou hodně vysocí, budou rozhodně nejnebezpečnější ve vzduchu. Na to si musíme dát pozor a minimálně faulovat po stranách .

Výškový průměr Šachtaru je o hodně nižší?

Dá se říct, že ano. I když taky máme pár čahounů. Stoper Čigrinskij má 190 cm, ten je nejvyšší. Ale třeba Lewandowski hraje dobře hlavou, stejně jako Fernandinho.

Máte informace, kolik fanoušků z Doněcku přijede?

Vím jen, že byl o lístky velký zájem. Navíc nás vede trenér Mircea Lucescu, bývalý kouč Besiktase a Galatasaraye, doufám teda, že tu budeme víc doma.