Podle informací britského listu The Guardian najali pořadatelé tisíce dělníků z Nepálu, Indie a Srí Lanky a nutí je pracovat v nelidských podmínkách. V létě dokonce během dvou měsíců při pracovních nehodách, nebo na srdeční příhody zemřelo 44 lidí.

Dělníci navíc údajně několik měsíců nedostali zaplaceno a k běžným praktikám prý patří i zabavování pasů, aby nemohli odcestovat. "Chtěli bychom odjet, ale zaměstnavatel nám to nedovolí. Štve mě to, ale nemůžu s tím nic dělat," citoval list nejmenovaného nepálského dělníka, pracujícího v Lusail City - městě, které bude postaveno jen kvůli mistrovství světa. Tamní nový stadion bude hostit finále.

Dělníci jsou bez jídla a pití

Stavební firmy prý také odmítají dávat dělníkům najíst a napít. "Jednou jsme pracovali 24 hodin bez jídla," přidal sedmadvacetiletý Ram Kumar Mahara. "Když jsem si stěžoval, vedoucí mě napadl, vyhodil mě z pracovního kempu a odmítl mi zaplatit. O jídlo jsem pak musel žebrat u ostatních dělníků," dodal.

"Všechno tohle jsou důkazy, že v Kataru dochází k nucený pracím," prohlásil Aidan McQuade, ředitel charitativní organizace Anti-Slavery International, která byla založena v roce 1839. "Vysoký počet mrtvých dělníků navíc ukazuje na to, že už jde spíš o otroctví a s lidmi je zacházeno jako s majetkem. Svět se tak už nemusí bát, že by mistrovství světa bylo postaveno na zádech otroků, protože už se tak stalo," dodal.

Katarská vláda nařídila vyšetření obvinění

Na zprávu Guardianu zareagovala i katarská vláda a nařídila vyšetření všech obvinění. "Zdraví, bezpečnost, spokojenost a důstojnost každého člověka, který pomáhá k organizaci mistrovství světa je pro nás velmi důležitá," citovala její prohlášení agentura Reuters.

Katar získal pořadatelství mistrovství světa v roce 2010, kdy při hlasování výkonného výboru překvapivě porazil Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu a USA. Emirát z Perského zálivu tehdy slíbil, že kvůli velkému horku v letních měsících postaví klimatizované stadiony. V poslední době je však stále pravděpodobnější, že šampionát bude přesunut na zimní termín.