Šilhavý si v pětadvacetičlenné nominaci nechal jedno volné místo. Důvod byl zřejmý: reprezentační kouč se nechtěl vzdát naděje, že na Euro pojede i klíčový stoper Kúdela. Jenže tahle vidina se ve středu večer rozplynula. UEFA potvrdila, že zadák Slavie si musí odpykat desetizápasový trest za (údajný) rasismus na hřišti. 

Ondřej Kúdela během zápasu s Glasgow Rangers.
Kúdela nesmí na Euro. UEFA "pozdě" zamítla jeho odvolání, rozhodl svědek

Koho tedy nominovat místo Kúdely? Před Šilhavým byla těžká volba. 

"Bohužel, soupiska není nafukovací a na turnaj nemůžou všichni. V tom je práce trenéra nevděčná. Ale za tímto týmem si stojíme a těmto hráčům věříme. Jsem přesvědčený, že jsme dali dohromady zajímavé mužstvo, které může na turnaji dojít co nejdál," řekl Šilhavý.

A ukázal na Michala Sadílka, kterému tak nadělil krásný dárek k jeho dvaadvacátým narozeninám, které hráč oslaví v pondělí. Talentovaný defenzivní záložník v této sezoně hostuje v Liberci, je ale kmenovým fotbalistou PSV Eindhoven, kam odešel už jako teenager ze Slovácka. 

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý odtajnil nominaci na evropský šampionát.
Česko zná nominaci na Euro. Chybí Dočkal i Kolář, místo se drží Kúdelovi

Jeho „konkurenty“ při Šilhavého volbě byli například sparťan David Pavelka či Lukáš Kalvach z Plzně. Kouč dal nakonec přednost dravému mládí. Ostatně Sadílek na jaře startoval už na evropském šampionátu do 21 let a bude tak jediným českým hráčem, který letos prožije oba turnaje.